"Форд" тражи помоћ од Конгреса

Три највећа америчка произвођача аутомобила погођена драстичним смањењем тражње. "Форд" затражио девет милијарди долара неопходне финансијске помоћи.

"Форд" је затражио од Конгреса девет милијарди долара из владине кредитне линије за помоћ реструктурисању компаније, уз напомену да планира да у 2011. години буде "на нули" или профитабилан.

На ову вест, акције "Форда", који се сматра најјачом компанијом у оквиру "тројке из Детроита", коју још чине "Џенерал моторс" и "Крајслер", скочиле су више од 13 процената на њујоршкој берзи.

"Раст акција 'Форда' је очекиван и показују да би тај произвођач аутомобила већ кроз две године могао да поново буде профитабилан", изјавио је Вилијам Лефковиц, стратег брокерске фирме "Фајненс инвестмент" из Њујорка.

У плану представљеном Конгресу, "Форд" је навео да су "Џенерал моторс" и "Крајслер" у опасности од пропадања, упозоривши да би колапс и једног од два домаћа ривала била опасност за "Форд" због прожимања њихових мрежа добављача и дилера.

Аутоиндустрије уз Детроита данас је требало да поднесу детаљне планове о реструктурисања компанија, како би Конгрес што пре могао да обезбеди укупно милијарди долара хитне финансијске помоћи.

Извршни директор "Форда" Алан Малали, којег су, заједно са другим директорима, конгресмени критиковали због великих примања и луксузних путовања у време када је компанија у кризи, изјавио је да ће примати годишњу плату од један долар и да ће продати пет директорских авиона ако компанија добије владину помоћ.

"Форд", који је већ продао три своје луксузне марке, саопштио је да би могао да прода и шведски "Волво", који је у његовом власништву, како би ублажили финансијску кризу у којој се тренутно налази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи