Које су предности грејања на биомасу?

Данас је званично завршена грејна сезона, али топлане имају обавезу да по потреби греју до 3. маја. Од јесени ће 10 топлана потпуно прећи на грејање биомасом. У Немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ, која је Влади партнер у том послу, потвдили су да се са немачком "КФВ" банком разматрају могућности за финасирање прелазака на тај обновљиви енергент, за још 30 наших топлана, а користи су вишеструке.

Прибојска топлана ће прва прећи на грејање на биомасу и рачунају да ће се годишњи трошак од милион евра, колико дају за мазут, тиме преполовити. Замену угља и мазута, биомасом, почели су у индивидуалним котларницама још 2014, па на пелет већ греју школу, вртић, зграду општине и Дом кутуре, а ускоро ће још пет јавних објекта.

"Еколошка предност је огромна јер наша деца која иду у вртић, у школу, не удишу више прљав ваздух од угља већ имамо чист ваздух, то је она главна корист. Друга корист је социјални ефекат зато што се праве нова радна места. На сваких 50 станова који се греју ми имамо једно радно место", каже заменик председника Општине Прибој и председник Радне групе за биомасу Златиборске области Саша Василић. 

Рајнер Шелхас из"ГИЗ" Србија каже да топлане тренутно не зарађују од свог рада.

"Већина општина их дотира из буџета, а то је новац свих грађана. Преласком топлана на биомасу користи ће имати управо грађани. Шедња није једини ефекат овог пројекта јер, биомаса која се набавља за топлане, потиче из Србије па новац који се за њу даје, такође остаје у вашој земљи", објашњава Шелхас. 

Капацитетима на биомасу наша земља ће у наредних неколико година знатно повећати удео енергије из обновљивих извора.

"Када причамо о биомаси, она има највећи удео у потецијалу обновљиве енергије у Србији, са чак 61 одсто. Са друге стране, имамо само изграђених постројења на биомасу од укупних капацитета 11 мегавата", напомиње Стеван Ђурић из Немачко-српске привредна коморе.

У овом послу Србији, што кроз повољне кредите што донацијма, помажу Немачка и Швајцарска.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 0 Пошаљи коментар