"Прави тренутак да приватници изађу на берзу"

После две године обилска малих и средњих предузећа из приватног сектора, Београдска берза покренула је акцију "Изађи на берзу". Циљ је да се растућим и новонасталим успешним фирмама покажу предности прикупљања капитала на берзи уместо класичних кредита.

Полупразна сала, баш као и берза, готово деценију. Кренули су у офанзиву да приватнике информишу о предностима котирања на берзи и прикупљања капитала акцијама уместо кредитима. Додуше често уз новац дође и непожељни или непознати сувласник.

"Ту сте у праву, то јесте један од изазова и проблема који у пружању свих аргумената с власницима приватних компанија треба превазићи. Наравно, то јесте једна од мана, али постоји читав низ предности", указује директор Београдске берзе Синиша Крнета.

Предност је што се дели ризик пословања, а нема ни камате која прати сваки кредит.

"Истина је да је новац у Европској унији сада јефтин. Али када иде преко банака, онда је скупљи. Иницијална понуда за прикупљање капитала обезбеђује вам бесплатан новац. На вама је да радите и успете и онда поделите и дивиденде. Опет, ризик неуспеха једнако, ако не и више, сноси онај који је купио део капитала", сматра Тицијано Ђовани, извршни директор "Финтел енергије".

Да би прича емитовања акција ради докапитализације фирме била победничка као у Пољској, мора да се укључи и држава кроз строгу контролу новца инвеститора на берзи.

"Уз паметно инвестирање на берзи може се много више зарадити него да новац држите у фиоци или за мизерне камате и тако је сада у великом броју земаља", објашњава Јацек Соха из "Прајс, Вотерхаус, Куперса" и бивши министар трезора Пољске.

И држави је у интересу да приватни сектор и новонастајуће компаније расту што брже. Да је то могуће на берзи показује пример једне радио-станице чија се вредност устростручила после годину дана трговине њеним акцијама на Атинској берзи.

Акцију "Изађи на берзу" подржале су и Европска банка за обнову и развој уз помоћ и одиторске куће "Прајс, Вотерхаус, Куперс", која је довела експерте из Пољске где је овај модел развоја тржишта капитала дао најбоље резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво