Поповић: За чвршћу регионалну интеграцију у иновацијама

Потребно нам је чвршће регионално повезивање и интеграција у области иновација, јер је то шанса за економски раст читавог региона Балкана, поручио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је, отварајући регионалну конференцију "IT Hub connect" у Софији, која се одржава уз подршку влада Бугарске, САД и Индије, позвао земље региона да покрену заједничку иницијативу за израду регионалне стратегије за развој иновација и дигитализацију индустрије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

"То би била јединствена платформа која би нам омогућила да удружимо и максимално искористимо своје појединачне капацитете у циљу подизања конкурентности читавог региона", рекао је Поповић.

Министар је навео да је Србија у 2017. години остварила раст извоза ИТ услуга од 22 одсто у односу на 2016. годину и да је прошле године први пут извоз ИТ услуга у Србији био већи од извоза воћа и поврћа.

"Раст који Србија остварује, посебно у области дигитализације, последица је стратешког опредељења наше државе да гради економију засновану на иновацијама и знању", рекао је Поповић.

Он је истакао да је Србија ове године обезбедила пет пута већи буџет за улагања у иновациону инфраструктуру и развој иновационог предузетништва.

"На територији наше земље у овом тренутку реализује се изградња два иновациона и научно технолошка парка последње генерације у Нишу и Новом Саду.

Реализује се изградња важне иновационе инфраструктуре у Београду. А ове године покрећемо и програм за изградњу регионалних иновационих стартап центара на територији читаве Србије", истакао је Поповић.

Он је навео да важну улогу у стратегији развоја иновационог екосистема Србије имају и програми за развој женског иновационог и ИТ предузетништва.

"Желимо да подстакнемо жене да се у већој мери образују за ИТ стручњаке, као и да их охрабримо да покрену сопствене предузетничке иновационе и технолошке компаније", поручио је Поповић.

Током посете Софији министар Поповић је имао одвојене сусрете са комесарком Европске уније за дигиталну економију и друштво, Маријом Габријел, министром економије Бугарске Емилом Караниколовим, као и министром за информационо друштво и администрацију Македоније Дамјаном Манчевским, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара