Отворен нови погон "Прве петолетке", инвестирано 2,2 милиона евра

У фабрици "Прва петолетка-наменска" у Трстенику, која обележава 69 година рада, отворен је реновиран производни погон у који је уложено 2,2 милиона евра. Влада Србије је у ово предузеће досад инвестирала укупно 3,5 милиона евра.

Министар одбране, Александар Вулин, који је са директорком "Прве петолетке", Анђелком Атанасковић, отворио нови погон, истакао је да пре четири године у "Прву петолетку" није нико веровао, али веровали су радници тог предузећа и тадашњи председник Владе Александар Вучић.

"Као што видите били су у праву. 'Прва петолетка' је сада на својим ногама захваљујући инвестицијама Владе Републике Србије, али и захваљујући огромном труду радника и менаџера 'Прве петолетке'. Ово је предузеће које има будућност и које је у стању да одговори захтевима светског тржишта", рекао је министар одбране.

Он је додао да је видно да се наменска индустрија развија - прошле године извезла је око 570 милиона евра, што је за 17 одсто више од рекордне 2016. године, а скоро три пута више него што је било 2012. године. 

Према његовим речима, ове године очекује се да ће укупан извоз бити више од 600 милиона евра, што говори колико је наменска индустрија добра индустрија, колико су инвестиције Владе Србије успешне и колико је поверење Александра Вучића у наменску индустрију било исправно.

"Управо због тога Министарство одбране ће наставити са својом политиком помагања и развоја наменске индустрије. Све што је овде радио Братислав Гашић радиће и ово Министарство, све оно што је овде почео да улаже Александар Вучић наставиће и ова влада. Наменска индустрија је нама изузетно важна и изменама закона контрола, апсолутна контрола и власништво државе Србије над наменском индустријом се неће доводити у питање", истакао је Вулин. 

Власништво државе Србије у наменској индустрији по закону не може пасти испод 51 процента, нити да се изгубе управљачка права, нагласио је министар одбране и закључио да наменска индустрија остаје чврсто у власништву Србије и у управљању државе Србије, на добробит свих грађана државе.

"Радујемо се новим инвестицијама, новим технологијама, пословним партнерима, али потпуна контрола и потпуно власништво државе Србије у наменској индустрији остаје", истакао је Вулин.

Запослено 100 нових радника 

Директорка "Прве петолетке - наменска" Анђелка Атанасковић рекла је да је у реновирану халу уложено 500.000 евра њихових пара, како би омогућили рад са новим програмима и машинама.

"Купили смо машине од инвестиције председника вредне 3,5 милиона евра и видевши да он има вере у нас руководство и синдикат се договорио да не повећавамо плате него да одвајамо новац како бисмо средили халу и омогућили бољу будућност и за нас и за нашу децу. Фабрика је запослила 100 нових радника, а плате запослених су данас на нивоу републичког просека. Надамо се да се наш рад и труд виде и да ће држава наставити да улаже у нас", нагласила је директорка Атанасковић. 

Градоначелник Општине Трстеник Александар Ћирић поручио је да је "Прва петолетка" срце те општине и мотор развоја.

"Како је пропадала фабрика, тако је пропадала и општина. Сада можемо да видимо напредак и сигурни смо да је будућност у Трстенику извеснија", поручио је Ћирић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво