Шта долазак ППФ-а значи за телекомуникационо тржиште Балкана?

Чешка ППФ група договорила је ове недеље преузимање мобилног пословања норвешког "Теленора" у Мађарској, Србији, Бугарској и Црној Гори за 2,8 милијарди евра, што може утицати на преобликовање телекомуникационог тржишта региона, и донети конкуренцију "Дојче телекому", "Водафону" и "Телекому Аустрија", оцењује "Блумберг".

Чешка приватна финансијска групација је у власништву Петра Келнера, најбогатијег човека источне Европе са богатством од 12,6 милијарди долара, наводи њујоршка агенција.

Договор са "Теленором" ће ППФ-у донети додатних девет милиона корисника, 3.500 нових запослених и око 1,5 милијарди долара додатних прихода, наводи Блумберг.

"На тржишту Србије, на ком доминира компанија 'Телеком Србија' у државном власништву, постоји и 'Вип мобајл' 'Телекома Аустрије', који очекује да ће придобити клијенте у ситуацији реорганизовања локалног тржишта", изјавио је извршни директор "Випа" Дејан Турк.

Њујоршка агенција наводи и да је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић поздравио најновију трансакцију, и изразио очекивање да ће нова инвестиција ППФ-а створити конкурентније тржиште у највећој бившој југословенској републици.

"То је добар сигнал за Србију као једну атрактивну инвестициону дестинацију. Не очекујем драстичне промене када је реч о запосленима у 'Теленору'. Уверен сам да ће бити нових инвестиција", рекао је Љајић.

Шта куповина "Теленора" значи за ППФ 

Аналитичар Петр Бартек из прашке филијале Ерсте групе тврди да ће ППФ вероватно искористити искуство које има у управљању чешком телекомуникационом компанијом "О2" како би увећао приходе у новопреузетим активама и да би остварио уштеде у капиталним трошковима.

Први уплив ППФ-а у телекомуникациону и медијску индустрију догодио се пре готово пет година, када је преузео највећу чешку телекомуникациону компанију "О2" од шпанске "Телефонике" за 3,4 милијарде долара.

Од тада је значајно увећао зараду "О2", а акције компаније су скочиле за 400 одсто.

"ППФ ће вероватно бити агресивнији и окретнији инвеститор од 'Теленора', и вероватно ће покушати да надмаши своје конкуренте кроз оптимизацију пословања или увођење нових услуга", наводи аналитичар банке Ј&Т у Прагу Милан Ваничек.

Додаје и да би "долазак финансијског предатора могао да појача конкуренцију и уздрма ствари".

Како наводи Блумберг, пословни приступ ППФ-а проистиче из самих корена компаније као једне фирме која је фокусирана на управљање инвестицијама, осигурање и некретнине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво