Од средине 2018. лакши пут до бесплатних киловата

Део од 227 милиона евра кредита Светске банке биће искоришћен да се повећа број грађана који имају право на олакшице за струју. Прошле године користило их је 67.000 најугроженијих, а догодине се очекује да то право искористи 70.000 грађана.

Бесплатне киловате аутоматски, без подношења захтева, остварују примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка, а могу их добити и друга угрожена домаћинства у зависности од броја чланова и прихода.

"Са Владом радимо на томе да ЕПС адекватно наплаћује услуге од потрошача, а упоредо с тим да се обезбеди помоћ онима који нису у могућности да плате пуну цену струје. Циљ нам је да енергенти буду доступни и најсиромашнијим грађанима", рекао је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да се ради на концепту измене уредбе која би поједноставила процедуре и где би грађани могли у већој мери, на једноставнији начин, да добију погодности.

"Очекујем да ћемо уредбу средином 2018. усвојити", рекао је Антић.

Месечно може да се добије бесплатно до 250 киловат-сати струје. Многи за то не знају.

Грађани са којима је екипа РТС-а разговарала кажу да је, колико год да се смањи рачун, та помоћ добродошла.

"Свима би то значило, а поготово онима који су социјално угрожени", каже један од грађана.

Кључну улогу у реализацији енергетских олакшица имају локалне самоуправе, јер их оне и одобравају.

"Да би што више сиромашних грађана добило повластице, и за струју и за гас, кључно је да сазнају да програм подршке постоји и да могу да се пријаве у локалној самоуправи. Зато инсистирамо да најсиромашнији добију информације како да поднесу захтев за стицање статуса угроженог потрошача", истиче шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Препрека за олакшице многима је и само подношење захтева јер кошта две до три хиљаде динара. Иако је Влада локалним властима препоручила да најсиромашније ослободе тог намета, то је урадила тек половина градова и општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи