Још 310 милиона динара за фабрику воде у Ужицу

У Влади Србије је потписан уговор вредан 310 милиона динара за другу фазу реконструкције и доградње фабрике воде у Ужицу, која ће омогућити да се 70.000 Ужичана до краја године поново снабдева водом с акумулације "Врутци".

Уговор су потписали потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, градоначелник Ужица Тихомир Петковић и директор компаније "Јединство", која је реализовала и прву фазу радова, Мића Мићић.

Друга фаза радова почеће следеће недеље, а завршетак се очекује крајем године, с обзиром да радови, по уговору, трају осам месеци.

Министарка Михајловић је истакла да је важно да сваки град у Србији има здраву пијаћу воду, те да ће влада учинити све да сви градови имају пијаћу воду.

"Верујем да ћемо у најкраћем року, до краја године, завршити и моћу да станемо пред Ужичане и кажемо им да је фабрика воде комплетна и да имају све што је потребно за здраву пијаћу воду, не само за садашње, већ и за будуће генерације, јер је капацитет фабрике воде већи од садашњих потреба", истакла је министарка.

Изразила је очекивање да ће извођач, као и у претходној фази, радове заврштити у договореном року и квалитетно.

Градоначелник Тихомир Петковић је рекао да је изградња фабрике воде најважнији пројекат ове генерације Ужичана, који решава проблем водоснабдевања за будуће генерације.

"За овај пројекат, влада, ресорно министарство, председник Србије Александар Вучић, потпредседница владе издвојили су 5,5 од укупно шест милиона евра за овај пројекат, док је град Ужице издвојио око пола милиона евра", рекао је Петковић.

Како је додао, срж друге фазе је изградња објекта и уградња опреме за филтере за активним угљем, извршиће се обнова старих објеката, која до сада није урађена, а биће успостављен систем централног надзора.

"Јединство" спремно да заврши пројекат 

Директор "Јединства" из Севојна Мића Мићић је навео да је та компанија спремна да заврши пројекат у целини.

"Нема разлога да пројекат не буде реализован у року, да касни ниједан дан, на време ћемо почети да радимо, имамо капацитет за то и следеће недеље могу да почну радови", додао је Мићић.

Од укупне вредности радова у другој фази која износи 309,8 милиона динара, око 20 милиона динара обезбедиће град Ужице из свог буџета.

Радови у другој фази реконструкције и доградње постројења за пречишћавања воде "Петар Антонијевић" у Ужицу, подразумевају да се у процес прераде уводи технологија филтрирања воде филтерима са активним угљем, који потпуно елиминишу утицај алги, чиме ће се омогућити потпуно безбедно коришћење воде из акумулације Врутци. 

За то је неопходно изградити комплетно нов објекат са одговарајућом опремом и лабораторијом, што ће бити урађено управо кроз другу фазу радова, као и завршетак реконструкције старих објеката пешчани филтери и таложници. 

Прва фаза радова, са улагањем од 400 милиона динара, од којих је 360 милиона обезбедило Министарство грађевинарства, реализована је прошле године.

Са радовима изведеним у првој фази добијена је побољшана технолошка линија прераде воде, сигурност у снабдевању града водом и уграђена најсавременија опрема за третман вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи