Крајем године прва фабрика у Краљеву после 30 година

Немачка компанија "Леони" отвориће крајем године у Краљеву четврту фабрику у Србији, где планира да запосли више од 4.000 људи до 2021. године, што ће бити прва новоотворена фабрика у Краљеву после 30 година.

"Леони" ће са четвртом фабриком у Србији имати укупно око 12.000 запослених и постаће највећи страни инвеститор у нашој земљи.

Заменица генералног директора "Леони Србија" Александра Пешић рекла је за Танјуг да је та компанија одлучила да четврта локација буде у Краљеву, додавши да су тренутно у току преговори са Владом Србије и са представницима локалне самоуправе у Краљеву.

"У питању је фабрика која ће имати око 60.000 метара квадратних и која ће по величини бити највећа од све четири локације у Србији", навела је Пешићева.

Додала је да је компанија "Леони" већ сада почела са селекцијом руководећег кадра, који би требало да до краја године буде упослен и додала да ће тај кадар бити одговоран за подизање новог погона у Краљеву.

"До краја ове године планира се са изградњом првих 6.000 до 8.000 метара квадратних, који су неопходни за покретање прототип фазе, која би према пројекту требало да буде реализована у првом кварталу 2019. године.

Коначни завршетак свих 60.000 метара квадратних се очекује крајем следеће или почетком 2020. године, а пун капацитет од преко 4.000 радника се очекује 2021. године", навела је Пешићева.

Истичући да када је компанија "Леони" одлучила 2009. године, да оснује свој први погон у Србији, у Прокупљу, стопа незапослености у том граду била је готово 50 одсто, Пешићева је рекла да данас, након осам и по година постојања, у том граду, стопа незапослености износи 24 одсто.

"У Краљеву имамо ситуацију да је званична стопа незапослености 36 одсто и сигурни смо да ћемо након запошљавања више од 4.000 радника смањити ту незапосленост и на неки начин помоћи том региону", додала је Пешићева.

Према њеним речима, компанија "Леони" је у местима у којима тренутно послују њихове фабрике, Прокупље, Малошиште у општини Дољевац и Ниш, остварила велики утицај на развој локалне заједнице.

Наводећи да је "утицај компаније 'Леони' мерљив и немерљив", рекла је да се мерљив утицај огледа кроз плаћање пореза и доприноса за плате запослених, док се немерљив утицај огледа кроз велики број новорођене деце.

"Са поносом увек истичемо чињеницу да у сваком тренутку имамо око 200 жена које су на породиљском боловању. Веома велики утицај и значај компаније 'Леони' се огледа и кроз чињеницу да по први пут имамо одређени парадокс, а то је да је развој индустрије утицао на развој пољопривреде", рекла јр Пешићева.

Објаснила је да су 2009. године, када је компанија "Леони" дошла у Прокупље, мештани имали мала пољопривредна газдинства, која нису имала потребну механизацију.

Према њеним речима, захваљујући сталном послу у тој компанији успели су себи да приуште одређену механизацију коју тада нису имали и на тај начин увећају своје засаде, а самим тим и приносе.

"Улагање у образовање младих"

Истакла је да се утицај те компаније огледа и кроз улагање у развој младих, почевши од великог број програма за пружање знања, како теоријског, тако и практичног, средњошколцима и студентима кроз давање стипендија и програме стручних пракса у својим погонима.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић рекао је да се након разговора представника компаније "Леони" и председника Србије Александра Вучића са представницима компаније разговарало о динамици промене урбанистичких планова и другим условима које је неопходно испунити како би та компанија изградила прву фабрику у Краљеву након 30 година.

"Како бисмо у потпуности испоштовали договорене рокове ми смо завршили седницу Комисије за планове, након чега смо одмах припремили сву документацију која је неопходна за стављање на дневни ред ове тачке за Градско веће", казао је Терзић.

Додао је да су се након седнице Градског већа одборници Скупштине града Краљева позитивно изјаснили о предлогу за измену плана детаљне регулације земљишта Пољопривредне школе на Ратарском имању.

Према његовим речима, Пољопривредно-хемијска школа добиће земљиште на некој другој локацији, како би на тај начин испунила све нормативе који су неопходни за акредитацију одређених занимања.

Објаснио је да је измена плана детаљне регулације предвидела да на местима где је до сада било предвиђено породично становање сада буде производња, односно да се фабрици "Леони" омогући да на површини од 13,5 хектара изгради нови производни погон.

"Надам се да ће фабрика 'Леони' направити велику фабрику у Краљеву која ће запослити Краљевчане, а данас је у Краљеву незапослено готово 11.000 људи. Отварање фабрике 'Леони' у Краљеву значи живот за све људе који чекају посао у овом граду", рекао је Терзић.

Додао је да ће ово значити посебно за младе људе, који до сада нису оформили породице.

"Сада када буду запослени и када буду имали плате, имаће могућност да се венчавају, добијају децу, а и неки Краљевчани, који су живели ван Краљева или живе и даље, вратиће се у овај град, а долазиће и млади људи са стране", рекао је Терзић.

Додао је да очекује да ће се Краљево на овај начин развијати, те да ће сви становници Краљева осетити бољитак, јер ће више новца бити и у продавницама, месарама, пекарама, као и да ће се читава пратећа индустрија развијати.

Компанија "Леони" је глобални произвођач жица, оптичких влакана, каблова и кабловских система и сличних компоненти за аутомобилску и друге повезане индустрије.

"Леони" има 86.000 запослених у 93 фабрике у 31 земљи света, а у Србији послује од 2009. године и тренутно у три фабрике запошљава око 5.800 радника.

Вредност досадашњих инвестиција компаније "Леони" у Србији износи 75 милиона евра, а у три већ отворене фабрике производе се кабловски сетови за водеће светске премијум брендове аутомобила.

У 2017. години, компанија "Леони Србија" је остварила извоз у вредности од 145.000.000 евра и налази се на листи 10 највећих извозника у Србији за протеклу годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво