Теленор продаје пословање у централноj и источној Европи, укључујући и бизнис у Србији

"Теленор група" је потписала уговор о продаји пословања у региону централне и источне Европе ППФ групи за 2,8 милијарди евра, укључујући и пословање у Србији.

"Трансакција укључује мобилне операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији и провајдера техничких услуга Telenor Common Operation (TnCo), који су сви у потпуности у власништву 'Теленор групе'", саопштено је из норвешке телекомуникационе компаније.

"Теленор операције" у региону централне и источне Европе имају удео од 11,8 милијарди норвешких круна (1,24 милијарде евра), односно девет одсто у укупним приходима "Теленор групе", и 4,1 милијарду круна (432,2 милиона евра) или око осам одсто удела у добити пре пореза, камата, депресијације и амортизације (ЕБИТДА) у 2017, са више од девет милиона корисника и 3.500 запослених.

Борд директора "Теленор групе" намерава да на годишњој Скупштини акционара затражи одобрење за дистрибуцију посебне дивиденде од 4,40 норвешких круна (0,46 евроценти) по акцији.

"Продајом региона централне и источне Европе правимо важан корак у поједностављивању и фокусирању 'Теленоровог' портфолија на регионе где видимо најјачи потенцијал за креирање вредности. Након ове трансакције, 'Теленор' ће имати интегрисане фиксне и мобилне операције у Скандинавији, и јаке мобилне позиције у Азији", каже Сигве Бреке, председник и генерални директор "Теленор групе".

Бреке додаје да "Теленор група" верује да је холандска компанија ППФ, са искуством које има у региону и у сектору телекомуникација, добар нови власник "Теленорових" операција у овом делу Европе.

ППФ – највећа инвестициона група у ЦИЕ

ППФ је највећа инвестициона група у централноисточној Европи, која улаже у различите секторе, укључујући банкарство, финансирање приватних лица, некретнине, рударство и телекомуникације.

Ова инвестициона група је 2012. године преузела компаније О2 из Чешке од "Телефонике", а почетком ове године је купила и "Нову бродкастинг групу" у Бугарској.

"Овом куповином, ППФ група проширује свој телекомуникациони портфолио на још четири земље и ближи се свом дугорочном циљу да постане европски оператор средње величине, као и да искористи своје искуство за јачање тржишне позиције", каже Ладислав Бартоничек, представник ППФ групе одговоран за сектор телекомуникација.

Генерална директорка "Теленора" у Србији Ингеборг Офстхус изјавила је да компанија после 11 година рада у Србији данас улази у нову фазу пословања, с обзиром на то да ће њихове операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији бити продате ППФ групи.

"Поносни смо на све што смо до сада постигли, а поготово на чињеницу да смо лидер у приходима на тржишту са три милиона корисника широм Србије. ППФ група има јасан циљ за развој телекомуникационог портфолија, а 'Теленорово' пословање у региону централне и источне Европе кључно је за његово остварење. Трансакција неће утицати на наше кориснике и локалне партнере, а настављамо да радимо као и до сада, посвећени пружању конзистентних и квалитетних услуга нашим корисницима", рекла је Ингеборг Офстхус.

Када ће се обавити трансакција

Стране у процесу су се договориле о одложеном плаћању дела договорене вредности трансакције, где ће 400 милиона евра бити исплаћено на четири годишње рате.

Трансакција захтева добијање неопходних регулаторних одобрења и очекује се да буде завршена у трећем кварталу 2018. године. Од првог квартала 2018, операције у региону централне и источне Европе третираће се да су у "процесу продаје" и неће бити укључене у наредне финансијске извештаје "Теленор групе".

Процењује се да ће транскација резултирати књиговодственим добитком после пореза у износу три милијарде норвешких круна (316 милиона евра), који ће бити евидентирани после завршетка трансакције.

Мобилне операције у региону централне и источне Европе биле су у власништву "Теленора" 25 година. На мађарско тржиште је компанија ушла 1994. године куповином "Панона" и касније проширила присуство у региону покретањем мобилних услуга у Црној Гори 1996 и куповином оператора "Моби 063" у Србији 2006. године. "Теленор" је 2013. купио компанију "Глобул" у Бугарској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара