Ексим банка Турске - 400 милиона долара за пројекте у Србији

Ексим банка Турске је издвојила 400 милиона долара за кредитирање различитих инфраструктурних пројеката у Србији, потврдили су представници Турске на заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу две земље, изјавио је потпредседник владе и министар трговине Србије Расим Љајић.

"Још преговрамо око услова коришћења тих средства, али верујем да ћемо пронаћи договор и да ће ти услови бити за нас повољни, како би та средства постала оперативна и могла да се користе, пре свега, за развој путне и саобраћајне инфрастрктуре у Србији", рекао је Љајић на конференцији за медије у Палати Србија.

Љајић је поручио да парламенти две земље треба што пре да ратификују потписани споразум о слободној трговини како би у што краћем року могла да се повећа робна размена са садашњих 1,2 милијарде долара на две милијарде.

Рекао је да је Турска и пре ратификације омогућила да се одређена количина говеђег меса бесцарински извози из Србије у Турску и да је у протеклих месец дана већ извезено првих 200 тона меса.

"Верујемо да ће тај споразум бити ратификован током пролећног заседања скупштине и да ће и Турска то брзо учинити", навео је Љајић.

Он је казао да је у Београду данас успешно окончано треће заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Турске и да је констатовано да се политички и економски односи две земље развијају јако успешно на обострану корист.

Како каже, други важан корак за повећање робне размене је да буде што више пословних сусрета привредника Србије и Турске и да је договорено да се увек уз заседање Мешовитог комитета организују и пословни форуми.

Љајић је нагласио да је Србији потебно више турских инвеститора и подсетио да је већ пуно турских фирми отворило погоне у текстилном сектору у Србији.

"Већ имамо нове најаве за долазак турских инвеститора не само у сектор текстилне индустрије већ и у другим секторима привреде".

Љајић је додао да је договорено и да следеће заседање буде већ на пролеће 2019. године.

"Развој Србије значи развој целог Балкана" 

Потпредседник Владе Турске Фикри Ишик је рекао Србија за Турску представља кључну државу на Балкану и да Србију доживљавају као суседну земљу иако немамо заједничку границу.

"Развој Србије значи развој целог Балкана", поручио је он.

Ишик је казао да турске компаније желе да учествују у великим инфраструктурнин пројектима у Србији и као један од главних заједничких пројекта за реализацију у наредном периоду издвојио је изградњу 'кружног' ауто-пута између Београда и Сарајева.

"У Београду су се састале и наше техничке делегације и обавиле теренски обилазак трасе тог пута. Тренутно се обављају све техничке припреме за реализацију овог пројекта. Ердоган, Вучић и Изетбеговић су раније донели одлуку да се убрзају активности око тог пројекта", навео је Ишик.

Истиче да Турска са Србијом изграђује посебно блиске односе и економску сарадњу и подсетио да су председници две земље Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић изразили жељу да се унапређују односи Србије и Турске.

"Историјска посета нашег председник у октобру прошле године је била прекретница у побољшању наших односа. Тада је потписано много уговора који су сви у сврху развијања наших односа".

Ишик је казао да се односи две земље унапређени и тројним састанком Србије, БиХ и Турске, који је организован у Турској и да таквих скупови могу да допринесу побољшању економских и политичких односа Србије и Турске.

Додао је да ће следећи састанак Мешовитог комитета бити у Истанбулу 2019. године и да је договрено да се сваке године одржавају састанци.

"Очекујемо да наредни тројни састанак Србије, БиХ и Турске бити одржан крајем априла или почетком маја и да ће ти састанци на тројном нивоу допринети развоју добрих доноса у целом региону, а посебно економских односа".

Турска, према његовим речима, после Кине има највећи грађевинско предузетнисчки сектор у свету и њихови предузетници желе да учествују у капиталним пројектима у Србији.

Навео је да су тренутна улагања веома скромна - "36 милиона Србија у Турску и 60 милиона Турска у Србију".

Рекао је да је у прва два месеца 2018. за 50 одсто била већа робна размена него у истом периоду прошле године и да је то добар знакј за целу 2018. годину.

"Учинићемо све да те бројке буду још веће", поручио је Ишик.

Љајић и Ишик су потписали Протокол са заседања Мешовитог комитета, а представници института за стандардизацију Србије и Турске су потписали Мемонрадум о разумевању у области стандардизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи