Коштичаво воће угрожено због мраза и снега

Због снега, у небо сасвим сигурно гледају воћари који страхују да ће им мартовски мраз уништити приносе. Најугроженије су кајсије и брескве.

Таман кад су воћари помислили да ово пролеће неће личити на прошлогодишње стигао је хладни талас. Многи памте прошлогодишњи касни мраз у априлу који се значајно одразио и на квалитет и на количину прошлогодишњег рода.

Због овог хладног таласа ових дана најугроженије је коштичаво воће кајсије и брескве.

Директор Инститита за воћарство у Чачку доктор Милан Лукић каже да је рано говорити о приносу за ову годину, али да подаци измрзавања пупољака неких врста показују да је највише страдала кајсија.

"На подручју централне Србије и Чачка дошло је до измрзавање 40, 70, 80 процената кајсија, значајно већа штета је на подручју Војводине, негде и до 100 процената", рекао је Лукић и додао да је у овим предлима страдао и цвет трешње, брескве, крушке, као и винова лоза.

Додаје да у наредних седам дана овакве временске прилике могу довести до значајног смањења брескве, трешње, вишње, а могуће и крушке и јабуке.

"Мало је тога што произвођачи могу да предузму, за оне на мањим просторима можда паљење сена, сламе и неке друге мере, али таквих је засада веома мало", навео је Лукић.

А, воће је оно по чему је познат чачански крај. Највише се гаји јабука, шљива али и кајсија и вишња.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи