Брнабићева: Створено окружење за развој дигиталне економије

Србија је формирањем Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије постала прва земља у региону која је омогућила правно и институционално окружење, у којем је креирање дигиталне економије постављено као највећи приоритет, истакла је премијерка Србије Ана Брнабић. 

"Србија је одлучна да редизајнира своје путеве напретка кроз развијање многих нових иницијатива, укључујући нашу посвећеност да применимо дигиталну трансформацију када је реч о дигиталној економији, што је један од приоритетних стратешких циљева владе", навела је Брнабићева у писму које је упутила генералном секретару Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) УН Хуалин-у Џао-у, у које је Танјуг имао увид.

Брнабићева је подсетила да је српска влада усвојила уредбу о формирању Канцеларије која консолидује државне ИТ ресурсе, обезбеђује повезаност различитих информационих система и обезбеђује снажну подршку и основу за развој електорнске управе Србије. 

Канцеларија за ИТ и електронску управу Владе Србије нашла се у најужем кругу кандидата за награду коју ће сутра у Женеви доделити Светски самит о информационом друштву (WСИС), а Брнабићева је указала да је Србија посвећена јачању улоге владе у даљој промоцији информационо-комуникационих технологија (ИЦТ) и сарадњи с ИТУ у циљу бољег повезивања света. 

Овај самит и доделу награда заједнички организују ИТУ, УНЕСКО, УНДП и УНЦТАД, а Канцеларија за ИТ и е-управу је раније саопштила да се нашла међу 90 најбољих, у оштрој конкуренцији укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света.

Номинована је у категорији стварања доброг окружења за развој информационог друштва и тренутно је пета по броју освојених гласова, од укупно милион пристиглих преко интернета.

Представници Канцеларије за ИТ и е-управу присуствоваће сутра свечаном проглашењу победника на Форуму WСИС у Женеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво