Повећан број запослених на Западном Балкану за 231.000

Пораст запослености од 3,9 одсто у протеклих годину дана довео је до пораста броја запослених за укупно 231.000 у шест економија Западног Балкана, наводи се у објављеном извештају Светске банке и Бечког института за међународне економске студије.

Стопа незапослености је, такође, опала са 18,6 одсто на 16,2 одсто, што су историјски ниске вредности у неким од земаља, оцењује се у извештају "Трендови на тржишту рада западног Балкана у 2018".

"Регион је остварио значајан напредак по питању унапређења перформанси тржишта рада у протеклих годину дана, што значи да више људи може да нађе посао," каже Линда ван Гелдер, директорка Светске банке за западни Балкан.

Међутим, и даље се, како истиче, уочавају високе стопе људи који нису ни запослени, нити студирају нити похађају програме обуке, због чега је потребно наћи начина за њихово повезивање са могућностима у будућности. 

На тржишту рада Србије је, како се наводи у извештају, забележено повећање запослености од 4,3 одсто, у Црној Гори (3,5 одсто), Албанији (3,4 одсто), Македонији (2,7 одсто), Босни и Херцеговини (1,9 одсто), а на Косову од 9,2 одсто.

Међутим, упркос овом напретку, ниске стопе активности - нарочито међу женском популацијом и младима - заједно са високим стопама дугорочне незапослености и са распрострањеношћу неформалне запослености, и даље представљају изазове за привредни раст у региону, оцењује се у извештају.

"Привредна кретања у региону крећу се у добром правцу, али увођење већег броја људи у запосленост, нарочито када су у питању млади и жене, представља и даље један од кључних изазова у региону за одржив економски и социјални напредак", каже Роберт Штерер, директор за науку Бечког института за међународне економске студије.

Незапосленост међу младима, која износи 37,6 одсто, представља кључни изазов за регион, али је та стопа, ипак, у паду у односу на прошлу годину и скоро све земље региона имају најнижу стопу незапослености младих од 2010. године.

У извештају се напомиње да може бити потешкоћа да се у тржиште рада реинтегришу млади људи који дужи период не раде или не студирају, а који, такође, могу бити суочени са разликом у заради, у смислу да зарађују и до 20 одсто мање од оних који се брже запосле.

Стопе запослености за жене су у порасту, али су и даље ниске у поређењу са европским стандардима, поручују из Светске банке и Бечког института.

У региону, стопа запослености за жене износи 43,2 одсто, а вредности се крећу од ниске на Косову у износу од 13,1 одсто до високих 52,3 одсто у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи