"Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији"

Представници француске енергетске компаније ЕДФ заинтересовани су да са Србијом и "Електропривредом Србије" развију веће пројекте, пре свега у области хидроенергетике, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић након састанка са делегацијом ЕДФ-а.

Александар Антић је новинарима рекао да постоји велико интересовање са српске стране да се са ЕДФ-ом договарају пројекти који су везани за унапређење преносне дистрибутивне мреже.

"ЕДФ је по многим параметрима, када је хидроенергетика у питању, компанија број један у свету и ми смо спремни да са њима на ту тему разговарамо и да заједнички сагледамо неискоришћене хидропотенцијале и могућност изградње хидроенергетских објеката на нашим сливовима", навео је Антић.

Додао је да је на данашњем састанку, коме су присуствовали директори ЕПС-а Милорад Грчић и "Електромрежа Србије" Јелена Матејић, договорено да се интензивира сарадња, пре свега на нивоу стручних тимова који ће интензивно наставити да раде и навео да је први следећи корак у тој сарадњи да стручни тим из Србије посетити Француску и компанију ЕДФ-а.

Министар је подсетио да је са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем 18. јануара потписао споразум који је дефинисао приоритете, пре свега за будућу енергетску сарадњу, као и да је тада и договорена посета ЕДФ-а на највишем нивоу.

Антић је указао да је ЕДФ једна од најзначајнијих европских и светских енергетских компанија, са више од 160.000 запослених, те да је један од глобалних лидера готово у свим кључним енергетским делатностима.

Мондолони је навео да Француска жели да помогне Србији у њеном економском развоју, као и да француска предузећа и привредници желе да успоставе сарадњу са својим колегама из Србије, у којима сви добијају – и француска предузећа, али у једнакој мери и српске фирме.

"У том смислу, делегација предузећа ЕДФ-а била је овде како би проучила начине сарадње са предузећима из енергетског сектора у Србији у свим областима", додао је Мондолони.

Наводећи да је 2018. година веома значајна за односе Србије и Француске, јер се обележава 100 година од краја Првог светског рата у којем су, како каже, Србија и Француска бориле раме уз раме, Мондолони је рекао да је управо прошлост омогућила да се заснује пријатељство две земље.

"Али, ове године желимо и да радимо за будућност и паралелно са развијањем наших политичких односа, ми такође желимо да се и наши економски односи развијају", закључио је Мондолони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се