Шта би нови гасни правац донео Србији?

Србија развија пројекат новог гасно-траспортног система који нашу земљу треба да повеже са бугарским и мађарским националним гасоводима. Предузеће "Гастранс" из Новог Сада, које се до недавно звало "Јужни ток Србија" објавило је и јавни позив за прикупљање необавезујућих понуда за резервацију капацитета тог новог гасовода. Шта то значи за нашу земљу?

Нови гасно-траспортни систем треба да споји кроз нашу земљу бугарску и мађарску границу, а на његовој траси планирана су чак четири излазна пункта. Необавезујући јавни позив за резервацију траспортних капацитета расписан је сагласно директивама Европске уније како би се испитала оправданост његове градње и потребе тржишта за гасом.

Аца Вучковић из Агенције за енергетику каже да се после одговарајућих анализа може закључити да ли ће то допринети сигурности снабдевања природним гасом у Србији, што је за очекивати пошто је то нови правац.

"И очекује се да се да анализа, да ли ће то и како утицати на развој тржишта природног гаса у Србији", указао је Вучковић.

Овај необавезујући Јавни позив за резервацију гасно-транспортних капацитета отворен је до 15. априла. Како РТС сазнаје, план је да се већ половином године распише и обавезујућа понуда.

Неоспорно је да Европи а посебно нашем региону требају алтернативни правци снабдевања гасом. И у нашој земљи, због раста страних инвестиција и привредне активности потрошња тог енергента је у сталном порасту. 

"Вест је такође битна пошто долази у време када смо сведоци да су се пре неколико дана министри спољних послова Румуније, Бугарске и Грчке договарали о градњи гасног система који би ишао кроз те три балканске земље. Овде се очигледно ради о другом гасу, другом траспортном систему", рекла је Јелица Путниковић из Балкан магазина

Срећко Ђукић, бивши дипломата, сматра да без обзира на то са које стране покушава да се довуче гас – он није довољан.

"Другог марта ове године поново је пробијен дневни рекорд, из Русије у Европу је испоручено 714 милиона кубних метара гаса. Сада Европа у својој потрошњи троши 40 посто руског гаса", рекао је Ђукић.

Нови гасни правац нашој земљи донео би значајан прилив од тразитних такси а треба подсетити да од краја прошле године Србија има могућност и реекспорта руског гаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи