Неопходна подршка социјалним предузећима

У Србији послује више од 1.100 социјалних предузећа у којим ради више од 10.000 људи. Запошљавају оне који до посла најтеже долазе – старије од 50 година, жене жртве породичног насиља, младе са интелектуелним потешкоћама, особе с инвалидитетом. Предузетнички дух им не недостаје, али недостаје Закон о социјалном предузетништву и подршка да би се одржали на тржишту и били конкуренти.

Иако смо на прагу пролећа, у Власотинцу се још кува ајвар. Пословна година, за социјално предузеће "Ружа", успешнија је од претходне.

"Радимо и празником и суботом и недељом, зависи од наруџбине, тако да смо стално у послу и за нас нема одмора. Још то није фирма која стоји на здравим ногама, још увек нам је потребна помоћ са стране, с обзиром да фали тај закон о социјалном предузетништву и те субвенције које би требало да добијемо од државе. Зато сваке године користимо помоћ Националне службе за запошљавање кроз јавне радове", кажу у социјалном предузећу "Ружа".

Социјална предузећа шанса су за све оне којима је проналажење посла готово немогућа мисија. Без подршке та предузећа тешко опстају у тржишној утакмици. 

"У ишчекивању закона о социјалном предузетништву, оно на чему је неопходно да радимо у наредном периоду то је пре свега подизање свести о значају социјалних предузећа, затим да радимо на њиховом умрежавању, на промовисању примера добре праксе као и на унапређењу извора финансирања социјалних предузећа, јер за сада она се финансирају најчешће из невладиног сектора, донација и програма", објашњава директорка Сектора предузетништва у ПКС Бранислава Симановић. 

Додаје да би било добро када би у одређеном тренутку сва предузећа која послују на овај начин добила конкретну помоћ од државе у виду грантова субвенција.

"Рецимо да се за две године запошљавања инвалида не плаћа пензионо и социјално или да се добије за неку врсту опреме или опет на неки други начин да подстицај тим предузећима", каже Симановићева. 

Предлози су и да држава помогне конкурентност социјалних предузећа реалним економским стимулансима.   

"А то је интервенција у сфери ПДВ-а, умањење ПДВ-а за те људе који се баве социјалним предузетништвом, укидање свих пореза и доприноса сем за здравствено и пензионо осигурање, позитивна дискриминација код учешћа на јавним набавкама. Мислим да смо зрели, државна каса је спремна да подржи једну такву иницијативу и отварање једног потпуно новог трећег сектора привређивања", сматра министар у Влади Србије Милан Кркобабић. 

У Европи социјално предузетништво користе за смањење незапослености. У том сектору ради више од 14 милиона људи а његово учешће у БДП-у је око 10 одсто, у Србији тек 0,2 процента. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво