Од понедељка исплата субвенција за сетву

Mинистар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да од понедељка креће линија субвенционисаних кредита за предстојећу сетву и да ће каматна стопа са осам и девет одсто бити спуштена на један одсто за лица до 40 година, док ће за остале категорије та стопа бити три одсто.

Бранислав Недимовић је рекао да ће сва пријављена пољопривредна газдинства од понедељка добити 4.000 динара по хектару обрадиве површине.

Говорећи о ИПАРД фондовима који су сада доступни пољопривредницима у Србији, Недимовић је казао да су већ прошла два круга позива и да је одзив пољопривредника био солидан.

"Имамо 476 апликација за сада. Неко ће рећи да је то мало, а ја ћу вас обавестити да државе у нашем окружењу које су имале приступ ИПАРД фондовима и раније, ове године имају позиве од 70 или 80 апликација.

Ми јесмо дупло већа земља од тих држава, али имамо скоро 500 апликација. Очигледно да све ово има смисла и на нама је да распишеммо позив за прерађивачке капацитете, а биће укупно седам позива до краја године", нагласио је министар пољопривреде.

Недимовић је још једном поручио да је веома битно направити систем по коме би субвенционисани дизел био доступан онима који се заиста баве пољопривредом.

"Радимо на томе са Министарством финансија и са свим асоцијацијама пољопривредника, јер то је једно веома комплексно питање. Морамо да раздвојимо оне који се стварно баве пољопривредном производњом од оних који су уписани регистар пољопривредних газдинстава, јер се многи од њих суштински не баве тим послом", казао је Недимовић.

Он је нагласио да се не сме дозволити да дође до било каквих злоупотреба јефтинијег или субвенционисаног дизела.

Недимовић је закључио да направљени систем за повољнији дизел мора бити бити потпуно поуздан и да никакве "сенке не смеју пасти на тај процес". 

Подручје уз Саву ускоро потпуно безбедно од великих вода 

Недимовић је са председником Покрајинске владе Игором Мировић обишао радове на изградњи одбрамбене линије на левој обали реке Саве у делу од Хртковаца до Јарка, поручивши да ће комплетно подручје у Србији уз реку Саву у току ове и почетком следеће године бити обезбеђено од великих вода. 

Та одбрамбена линија, која треба да штити околна насеља од високих вода, биће дугачка три километра, а чиниће је 1,5 километара дуг бетонски насип, као и 1,5 км дугачак земљани насип.

За изградњу те одбрамбене линије "Воде Војводине" су обезебедиле 130 милиона динара. 

Планирано је да када, радови на речној обали буду завршени, тај део Саве буде надвишен од једног до два и по метра.

Мировић је након обиласка радова истакао да су 2014. године на позицијама на том делу савске обале на сремској и мачванској страни биле кризне тачке и да је годину дана уназад припремана пројектна документација.

"Предузеће 'Војводине воде' са својим извођачима овде изводе радове у више фаза. Радови у првој фази су већ при крају, а припремљена је пројектна документација и за остале три фазе", казао је Мировић.

Оценио је да ће до краја марта бити одржана седница Скупштине АП Војводине када би, како наводи, требало да буду обезбеђена додатна средства да се макар две од преостале три фазе реализују у току 2018. године.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Недимовић подсетио је да се на месту где се сада гради насип, 2014. године узимао песак за одбрану великог дела румске и сремскомитровачке општине. Истакао је да је пројекат у изградњи доказ колико се од великих поплава до сада урадило на превенцији.

"Заједничком координацијом Владе Републике Србије и Покрајинске владе чинимо то да и лева и десна обала Саве буду безбедне, а већ је сада видљивије колико смо далеко отишли у погледу планирања у односу на 2014. годину", казао је Недимовић.

Нагласио је да се не раде само објекти на Сави, већ на читавој територији Србије. Говорећи о најављеном подизању нивоа неколицине река у нашој земљи, Недимовић је казао да Србија спремно дочекује април.

"Сава ће имати благи пораст у наредних неколико дана, можда ћемо на простору Шапца доћи до ванредне одбране, али то су ствари које су редовне у том пословању и не видим да ће бити великих проблема у наредном периоду. Наравно, природа је чудо, и на нама је да се обезбедимо", казао је министар водопривреде.

Навео је да је већ много тога учињено како Сава не би плавила и да житељи тог дела Србије могу да буду мирни и да не стрепе од подизања водостаја те реке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво