ММФ: Србија коришћена као успешан модел за друге земље

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф честитао је председнику Србије Александру Вучићу успешан завршетак трогодишњег аранжмана и нагласио да је руководство ММФ-a користило пример Србије као успешан модел за друге земље.

Током пријема делегације ММФ-а, коју је предводио Руф, председник Вучић је захвалио на честиткама и рекао да Србија жели да настави сарадњу са ММФ-ом кроз нови програм.

"Желимо да одржимо стабилност јавних финансија и целокупне економије и, што је још важније, постигнемо већи раст бруто домаћег производа", истакао је председник Вучић.

Саговорници су се сагласили да је неопходно завршити реформу јавних предузећа и решити проблем са губиташима у јавном сектору.

Такође је договорена помоћ и подршка ММФ-а у бољем пројектовању и остваривању могућности за ефикасније управљање јавним инвестицијама, саопштила је Прес-служба председника.

Посебна тема састанка тицала се повећања плата и пензија, у чему су се председник Вучић и представници ММФ-а сагласили да, захваљујући одличним резултатима од почетка године, у буџету Репблике Србије има простора за поменута повећања.

Теме су биле и доношење новог Закона о накнадама, којим би били укинути сви парафискални намети, што би олакшало пословање привредним субјектима у Србији.

На састанку је било речи и о смањењу пореза и доприноса на плате као једне од мера подстицаја запошљавања у приватном сектору.

Током сусрета је констатовано да Србија иде добрим путем и да је остала посвећена даљем спровођењу економских реформи, повећању стопе раста БДП-а и побољшању животног стандарда грађана Србије.

Председник Вучић је касније у Прокупљу изјавио да је буџет Србије трећу годину заредом у суфициту и истакао да се то није догодило од Другог светског рата. Истакао је да "ствари свакако иду на боље", али да је потребно време и да се живот не мења за један дан. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи