Ускоро споразум о имовини "Србијагаса" у Републици Српској

Влада Србије ускоро ће размотрити предлог споразума између гасних компанија "Србијагас" и "Гас промет Републике Српске" који ће регулисати питање имовине "Србијагаса" на простору Републике Српске, најављено је након састанка министра рударства и енергетике Александра Антића и министра енергетике РС Петра Ђокића.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су гасне компаније усагласиле односе и да је Влада РС дала сагласност за потписивање споразума, као и да ће Влада Србије у наредних неколико недеља размотрити то питање.

"То је предуслов за потписивање уговора који би у потпуности регулисао односе и власничку структуру у оквиру 'Гас промет Пала' и 'Србијагаса'", указао је Антић.

Министар је навео да је са колегом из Републике Српске разговарао о низу питања и будућих пројеката у домену енергетске сигурности Србије и Републике Српске, почев од гасне интерконекције са Бугарском и проширења гасног складишта "Банатски двор".

Додао је да се разговарало и о пројекту новог гасног транспортног система од границе са Бугарском према граници са Мађарском који би, каже, обезбедио транзит већих количина гаса кроз Србију и имао импликације и на Републику Српску.

"Све то ствара додатну енергетску сигурност за Србију, Републику Српску и БиХ јер ће омогућити потпуно развијање гасног тржишта и значајно повећати потрошњу гаса у Републици Српској", навео је Антић.

Министар енергетике РС Петар Ђокић рекао је да је за Републику Српску важно да је на састанку договорено да Влада Србије ускоро разматра предлог споразума који би регулисао питање имовине "Србијагаса" у Републици Српској. 

Он је појаснио да је предузеће "Гас промет" преузело и управљало имовином која је у бившој Југославији припадала "Србијагасу", те да би споразум регулисао даље управљање и власништво над имовином којом је, каже, компаније Републике Српске управљала 20 година.

"За нас је важно да је споразум на правичној основи и да се може приступити уређењу односа на гасном тржишту БиХ јер би 'Гас промет' био другачије легитимисан у гасним активностима на простору БиХ", сматра Ђокић.

Како је навео, на састанку је било речи и о заједничким пројектима у сектору енергетике и изградњи нових хидроенергетских објеката на реци Дрини.

"Радује ме што су обе државе стратешким документима усмериле такву могућност ка реалном. Република Српска интензивно ради на почетку реализације пројекта хидроелектране 'Бук Бијела', а желимо да Србија буде наш партнер у таквим пројектима", указао је Ђокић. 

Састанку су присуствовали и директори "Србијагаса" Душан Бајатовић и "Гас промета Републике Српске" Миломир Драганић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мар 2018, 13:51)
anonymous [нерегистровани]

Србија и Српска

Србија , односо државна предузећа из Србије би требала да учествује бар у пар процената за почетак , у изградњи хидроцентрала и др. објеката у Српској...