Весић: Београд постаје град бизниса

Политика Града Београда је да након градског тендера на којем је победила страна компанија, најмање 50 oдсто послова добију домаће компаније као подизвођачи радова, рекао је градски менаџер Горан Весић на отварању трећег Пословног форума "Породичне фирме – Стуб развоја економије".

Горан Весић je указао на чињеницу да је Град Београд последњих неколико година веома отворен за инвестирање.

Наводи да је у Београду у претходне четири године број незапослених са око 110.000 смањен на око 88.000 и изразио уверење да ће се тај тренд наставити и да ће све више људи у главном граду наћи посао.

"Политика Града Београда је да након градског тендера на којем је победила страна компанија, најмање 50 одсто послова добију домаће компаније као подизвођачи радова", рекао је Весић.

Додаје да се на тај начин помаже домаћим фирмама да лакше дођу до посла.

"Што се тиче малих и средњих предузећа ми се, као Град, трудимо да урадимо одређене програме како би подстакли развој тих предузећа", додао је градски менаџер.

Наводи да су то већином породична предузећа.

Додао је да би се тим фирмама требало позабавити јер оне остају овде, за разлику од мултинационалних компанија које "иду за тржиштем и сопственим интересима".

Наводи да је Град Београд ове године спровео два конкурса.

"Први је конкурс за доделу средстава за подршку развоја предузетништва за 2018. годину за куповину једног или више основних средстава (машина и опреме)", навео је градски менаџер и истакао да је за те потребе издвојено 20 милиона динара.

Додаје и да је спроведен конкурс за суфинансирање програма од јавног интереса из области промоције предузетништва и запошљавања на територији града Београда у 2018. години, и додао да је за ту намену одвојено 12 милиона динара.

Како је додао, ускоро ће бити објављени резултати оба конкурса.

Већи буџет за пољопривреду

Градски менаџер је прецизирао да је буџет града за пољопривреду ове године већи него пре и да износи 175 милиона динара и најавио да ће Град Београд, у сарадњи са ресорним министарством, у наредном периоду направити посебан Секретаријат за пољопривреду.

"Оно што смо видели на терену, то је да је неопходно да много више радимо са пољопривредницима како би им помогли да науче како да дођу до подстицајних средстава, не само градских већ и оних које даје Министарство пољопривреде, као и оних који могу да се добију из фондова ЕУ, а који су такође врло доступни када је у питању пољопривреда. То је нешто на чему ћемо радити - помагаћемо пољопривредницима да дођу до средстава која су им неопходна за њихов даљи рад", рекао је Весић.

Наводи да ће се Град Београд у наредне четири године много конкретније бавити "стартаповима". 

"Заједно са Владом Србије подршку и помоћ стартап предузећима одредићемо као приоритет за наредни период. Иако се већина тих компанија угаси, успех једне или две држави и граду враћа уложена средства", рекао је Весић.

Додаје да преко Фондације за младе таленте, Град Београд даје милион динара за три стартапа.

"Поред тога смо обезбедили бесплатне радионице 'Знањем до циља' на којима је учествовало више од 150 стартап компанија", рекао је градски менаџер.

Истиче да се сваки уложени динар у мала и средња предузећа и породичне компаније враћа вишеструко у облику пореза, запошљавања, плаћања доприноса на зараде.

"Прошло је време у којем је Београд био град тешке индустрије и вероватно се више никада неће вратити. Желимо да наш град постане град иновативне индустрије у којем се пре свега подржавају људи са добрим пословним идејама. Београд ће у наредне четири године бити град бизниса и град у којем се трудимо да пружимо шансу људима који желе да привређују. Желимо да грађани Београда живе квалитетније и зарађују боље, а да они који до сада нису имали прилике коначно почну да раде", закључио је Весић.

Породичне фирме темељ светске економије

Председник "Color press" групе Роберт Чобан је онима који имају породичне фирме поручио да је важно да својој деци улију ту врсту односа ка раду како би они сутра, можда и у некој другој бранши, били подједнако успешни.

Наводи да ће на скупу бити речи о проблемима са којима се суочавају власници породичних фирми, женама у породичном бизнису...

Породичне фирме чине један од кључних темеља светске економије, а у прилог томе говоре и подаци да у најразвијенијим земљама представљају најчешћи облик фирми, остварују више од 50 одсто БДП-а, стварају више од 60 одсто запослености и отварају 75 одсто нових радних места.

Форум "Породичне фирме - Стуб развоја економије" организују "Color Media Communications" и Центра за едукацију "Pro Educa". Привредници и стручњаци из Србије и региона ће причати о изазовима са којима се суочавају породичне фирме, како се сналази друга генерација породичних фирми, о женама у породичном бизнису...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво