Како се прати раст запослености

Из године у годину, у Србији расте број запослених, али колико брзо, стручњаци се не слажу. Док се у Заводу за статистику позивају на европску методологију, Фискални савет тврди да би раст запослености морали да прате и други параметри. Пре свега, економски раст.

Многи Вршчани прошлу годину завршили су с бригом мање. Према подацима Националне службе за запошљавање, у 2017. запослило их се више од 3.000.

"Тешко је јер нас има много, а и сам посао у струци је реткост, мораш да се потрудиш и да имаш среће и ја сам презадовољна", каже васпитачица Драгана Станков Коларски. 

Да је задовољних много, показује званична статистика. У периоду од 2012. до 2017. бележи се раст запослености од 20 одсто. У те податке сумња Фискални савет.

"Ако је он тачан, а излази из анкете о радној снази – били бисмо рекордери по расту запослености у Европи. Додатно, ако упоредите тај раст запослености од 20 посто, ако се стварно десио, то би требало да буде праћено и растом потрошње јер становништво које ради и троши", рекао је Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Осим потрошње, званични раст запослености, кажу у Фискалном савету, не прати ни раст доприноса, нити БДП-а. Иако утемељене у науци и пракси, те везе, сматрају статистичари, за њих нису пресудне.

"Штавише, у новије време и ММФ и други ауторитети објашњавају да је у целом свету дошло до пораста запослености, али не и истовремено и у истој мери продуктивности. Другим речима, говори се о запошљавању мањег квалитета – са скраћеним радним временом, мање плаћеном запошљавању, запошљавању у сфери услуга", рекао је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

"Кад погледате централноисточну Европу и друге земље, видећете да је тамо производња расла знатно брже од запослености – порасла је за ових пет година за 17, а запосленост је порасла за шест одсто. Код нас, ако је веровати анкети о радној снази, тај однос је сасвим супротан", рекао је Петровић.

Према званичној статистици, у Србији је незапосленост 14,7 одсто, а половином прошле године регистрован је највећи број запослених од 2014. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се