Успостављена авио-линија Београд–Техеран

Након готово три деценије, поново је успостављена директна авио-линија између Београда и Техерана, а карте за летове на тој релацији продате су до јуна. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао је тим поводом да је то најбољи показатељ да се Србија спрема за долазак иранских туриста.

Према речима министра Љајића, туристи из те земље су само у јануару ове године остварили 2.305 ноћења у Србији.

Министар верује да ће се број путника на тој релацији повећавати из месеца у месец. Оператер на овој линији ће бити "Иран ер", али осим летова ове авио-компаније на овој линији биће присутни и летови конкурентских авио-компанија, тако да ће се број иранских туриста сасвим сигурно само повећавати.

"Верујемо да ће безвизни режим и директна авио-линија омогућити лакшу комуникацију пословних људи Србије и Ирана, а желимо да Београд буде централно место за иранске пословне људе и инвестиције", додао је Љајић на конференцији за новинаре.

Министар је убеђен да ће економска, привредна и трговинска сарадња између две земље бити на далеко већем нивоу, посебно када се говори о обиму робне размене и иранским инвестицијама у Србији.

"Ми смо иначе у прошлој години спроводили читав низ промотивних активности туристичких потенцијала Србије у Ирану, а заједно са Словенијом наступали смо у априлу прошле године у Техерану, представљајући заједничку туристичку понуду Словеније и Србије. Ове године Иран је за нас једно од осам приоритетних тржишта када говоримо о промотивним активностима током 2018. године", рекао је Љајић.

Према речима амбасадора Ирана Хосеина Моле Абдолахија, успостављање директне авио-линије је друго важно достигнуће у сарадњи две земље након успостављања безвизног режима, а све у циљу олакшања међусобне комуникације, као и развоја сарадње у областима туризма, трговине, културе, науке и образовања.

"Ова линија је плод озбиљног труда и искрене сарадње, кооперације свих званичника и релевантних институција у Техерану и Београду. Наши односи сваког дана се све више развијају. Током протеклих шест месеци, скоро 7.000 иранских туриста посетило је Србију и то је невиђена бројка у историјату наших односа", рекао је амбасадор.

Та бројка, навео је амбасадор, повећаваће се током иранских новогодишњих празника и док траје сезона годишњих одмора.

Према његовим речима, све ово говори о дубоком интересовању народа две земље да имају пријатељске и проактивне односе, рекао је ирански дипломата.

Амбасадор је позвао све добре људе у Србији да посете његову земљу, која је, како је истакао, колевка цивилизације, са енормним бројем туристичких атракција од културног и историјског значаја.

Помоћник директора за оперативне послове компаније "Иран ер" Абас Ахмадијан Могадам рекао је да је та линија само почетак и да се нада да ће се унапредити сарадња и проширити летови и на друге иранске градове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво