Кинези скенирају РТБ "Бор"

У Рударско-топионичарском басену "Бор" потврдили су РТС-у да ће тендер за избор стратешког партнера бити расписан до краја маја. Кажу и да су представници кинеске компаније "Цијин мајнинг група" већ били у Бору.

Велику заинтересовност кинеске компаније "Цијин" за партнерство у РТБ-у потврђује и чињеница да је у борски гигант довела и 35 инжењера, правника и економиста који су протеклих дана анализирали све сегменте производње и пословања. Не крију ни планове.

Генерални директор РТБ "Бора" Благоје Спасковски истиче да кинеска компанија жели да уложи капитал и повећа производњу за три до три и по пута.

"То значи да би и учешће РТБ-а у БДП-у Србије било, са садашњих 0,8, на три до 3,3 процента. Морам рећи да не условљавају отпуштањем радника. Значи, радници остају, чак су у једној реченици рекли да ће бити већа примања за све оне који доприносе компанији", рекао је Спасковски.

Иначе, поред развоја каријере коју пружају запосленима, та кинеска компанија позната је по примени највиших стандарда безбедности на раду, улагањима у заштиту животне средине и заједницу у којој послују.

"Када дођу Кинези, који су препознати у светским оквирима као врло добар партнер и који су, на крају крајева, само пре неког времена веома добро и успешно приватизовали Железару, онда можете да изразите задовољство да се то заврши на начин који ће дугорочно решити питање те компаније", сматра професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.

"Цијин" је један од највећих кинеских произвођача злата и други по производњи бакарне руде – годишња производња разних метала досеже 450.000 тона. Кажу, циљ им је да буду водећа међународна рударска компанија.

"Они већ учествују у одређеним пројектима у Подсахарској Африци, у Перуу и Аустралији. Свакако да су заинтересовани и за пребацивање одређених привредних активности у Европу због чувеног пројекта 'Један појас – један пут'", сматра директор Сектора за аналитику и услуге ПКС-а Бојан Станић.

РТБ "Бор" има 5.100 запослених. Због раста цене бакра на светском тржишту и веће производње, од прошле године бележи боље резултате. Иначе, до 2010. три покушаја приватизације борског гиганта била су неуспешна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво