Кинези скенирају РТБ "Бор"

У Рударско-топионичарском басену "Бор" потврдили су РТС-у да ће тендер за избор стратешког партнера бити расписан до краја маја. Кажу и да су представници кинеске компаније "Цијин мајнинг група" већ били у Бору.

Велику заинтересовност кинеске компаније "Цијин" за партнерство у РТБ-у потврђује и чињеница да је у борски гигант довела и 35 инжењера, правника и економиста који су протеклих дана анализирали све сегменте производње и пословања. Не крију ни планове.

Генерални директор РТБ "Бора" Благоје Спасковски истиче да кинеска компанија жели да уложи капитал и повећа производњу за три до три и по пута.

"То значи да би и учешће РТБ-а у БДП-у Србије било, са садашњих 0,8, на три до 3,3 процента. Морам рећи да не условљавају отпуштањем радника. Значи, радници остају, чак су у једној реченици рекли да ће бити већа примања за све оне који доприносе компанији", рекао је Спасковски.

Иначе, поред развоја каријере коју пружају запосленима, та кинеска компанија позната је по примени највиших стандарда безбедности на раду, улагањима у заштиту животне средине и заједницу у којој послују.

"Када дођу Кинези, који су препознати у светским оквирима као врло добар партнер и који су, на крају крајева, само пре неког времена веома добро и успешно приватизовали Железару, онда можете да изразите задовољство да се то заврши на начин који ће дугорочно решити питање те компаније", сматра професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.

"Цијин" је један од највећих кинеских произвођача злата и други по производњи бакарне руде – годишња производња разних метала досеже 450.000 тона. Кажу, циљ им је да буду водећа међународна рударска компанија.

"Они већ учествују у одређеним пројектима у Подсахарској Африци, у Перуу и Аустралији. Свакако да су заинтересовани и за пребацивање одређених привредних активности у Европу због чувеног пројекта 'Један појас – један пут'", сматра директор Сектора за аналитику и услуге ПКС-а Бојан Станић.

РТБ "Бор" има 5.100 запослених. Због раста цене бакра на светском тржишту и веће производње, од прошле године бележи боље резултате. Иначе, до 2010. три покушаја приватизације борског гиганта била су неуспешна.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 12. мар 2018, 21:59)
anonymous [нерегистровани]

Мало и трезвености

Само нека дођу. И треба. И не само у Бор него свуда. Да им се поклони и панчевачка Петрохемија.