Планови кинеске компаније за РТБ "Бор"

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима кинеске компаније "Зијин" који су пренели да су заинтересовани за учешће на тендеру за стратешко партнерство у РТБ "Бору" и да имају озбиљне развојне планове за ту компанију.

Влада Србије планира да распише тендер у првој половини ове године, а председник Вучић је изразио захвалност представницима компаније који су исказали интерес за стратешко партнерство у РТБ "Бору", што, како је саопштила Прес служба председника, само потврђује велику заинтересованост кинеских компанија за улагања у Србији.

Вучић је поручио да је кинеска компанија "Зијин" добродошла на будућем тендеру, с обзиром на традиционално пријатељство двеју земаља.

Представници "Зијин групе" су навели да имају озбиљне развојне планове за компанију РТБ "Бор", али и за цео регион, изразивши намеру да уложе више стотина милиона долара у модернизацију производње и реструктурирање компаније, која би била организована у складу са највишим светским стандардима.

Представници компаније су истакли да је "Зијин" један од највећих кинеских произвођача злата, друга по величини компанија у производњи бакарне руде и трећа по величини у производњи руде цинка.

Они су нагласили да је намера Групе да постане водећа међународна рударска компанија кроз успостављање равнотеже између развојних циљева, заштите животне средине, обезбеђивања награда за запослене и инвеститоре и добробити за заједнице у којима послује.

Компанија примењује највише стандарде безбедности на раду, обезбеђујући запосленима сигурну и здраву радну средину, као и добре услове за развој каријере.

Састанку је присуствовао и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг.

Генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски рекао је да је реч о команији која жели да уложи капитал и повећа производњу три до три и по пута. Додаје да то значи да би учешће РТБ-а у БДП-у Србије било три до три и по процента уместо садашњих 0,8.

"То је велики пораст за државу Србију. Морам рећи да не условљавају отпуштањем радника. Значи радници остају, чак су у једној реченици рекли да ће бити већа примања за све оне који доприносе компанији", рекао је Спасковски.

број коментара 20 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 07:45)
Maki [нерегистровани]

Kina

Svakako Kina je dokazani i sasvim iskreni prijatelj Srbije i to prijateljstvo treba održati po svaku cenu zarad unapredjenja ekonomskih i trgovinskih odnosa jer su od velikog značaja za Srbiju.

(уторак, 13. мар 2018, 07:36)
Lela [нерегистровани]

Saradnja

Treba prosirivati saradnju sa Kinom. To je ogromno trziste.

(уторак, 13. мар 2018, 01:06)
Pjer [нерегистровани]

Rezultati

Kinezi će preuzeti RTB Bor i znatno nam podići BDP !!!

(уторак, 13. мар 2018, 01:02)
zana [нерегистровани]

zaki

Zaista smo zahvalni kinezima sto zele da nam pomognu da resimo pitanje oko RTB-a,to mnogo znaci nasoj zemlji i svima nama !

(понедељак, 12. мар 2018, 20:58)
Manja [нерегистровани]

Prioriteti

Ovo nam je siguran put ka uspehu i nadam se da nam je ova godina kljucna u investiranju stranih zemalja i ucvrscivanju odnosa.

(понедељак, 12. мар 2018, 19:24)
anonymous [нерегистровани]

kinezi

Nadam se da cemo imati jos bolju saradnju sa Kinezima

(понедељак, 12. мар 2018, 19:08)
Hana [нерегистровани]

Vučić sa predstavnicima kineske kompanije "Zijin"

Najvažnije je da radnici zadrže svoj posao.

(понедељак, 12. мар 2018, 17:43)
Emilija [нерегистровани]

Планови кинеске компаније за РТБ "Бор"

Svaka strana investicija je uvek dobro dosla u nasu zemlju Srbiju .

(понедељак, 12. мар 2018, 15:48)
anonymous [нерегистровани]

bratstvo

Kineski privrednici su dobrodosli u Srbiju

(понедељак, 12. мар 2018, 15:15)
Filip [нерегистровани]

Nova budućnost

Verujem da će RTB Bor sa ovom kompaniom imati dosta uspeha.