Преговори Србије са делегацијом ММФ-а о новом програму

У Народној банци Србије су пленарним састанком почели званични разговори делегације Србије са мисијом Међународног монетарног фонда о новом програму који не укључује финансијску помоћ. Разговори ће трајати до петка.

Делегацију Србије на пленарном састанку предводила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, а у разговорима је учествовао и министар финансија Душан Вујовић са сарадницима.

У тиму ММФ-а, на чијем је челу Џејмс Руф, налази се и шеф Канцеларије те међународне финансијске организације у Београду, Себастијан Соса.

Разговори две стране ће, како је најављено, трајати до петка, 16. марта.

Портпарол ММФ-а Гери Рајс је прошле недеље изјавио да тим ММФ-а борави у Београду ради отпочињања преговора о мерама које би подржале нови програм.

"Очекујемо да ће ови преговори бити настављени у наредним месецима", рекао је Рајс према транскрипту са конференције за новинаре објављеном на званичном сајту ММФ-а.

Власти у Србији су, како је рекао, показале интересовање да размотре нови програм сарадње са ММФ-ом, кроз Инструмент координације политика (ПЦИ).

"ПЦИ је један нови инструмент, који је осмишљен да обезбеди оквирну политку за земље које не захтевају финансијску подршку ММФ-а",објаснио је Рајс.

Подсетио је да је Србија завршила трогодишњи економски програм са ММФ-ом 22. фебруара, који је, према његовим речима, био успешан захваљујући одлучности и напорима које су уложили српска влада и грађани.

Министар финансија Србије Душан Вујовић је пре неколико дана, на питање Танјуга о новом аранжману са ММФ-ом, казао да се већ пола године, како се приближавао крај претходног аражмана, разговарало о наставку сарадње са том институцијом и о садржају новог договора.

"Ја сам говорио да је професионална сарадња нешто што морамо да задржимо, а у међувремену се појавио један врло добар инструмент (ПЦИ) који подразумева координацију политика које немају финансије иза себе", објаснио је Вујовић.

Како је навео, тај инструмент подразумева договоре и разговоре о реформама које предстоје, договарање мера, закона и подзаконских аката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво