Куда ће и када проћи ауто-пут Београд-Сарајево?

Идеју је дала Турска и обећала финансијску подршку за руту преко Бијељине до Сарајева и источном Босном. Србија је спремна да гради обе своје трасе пута: од Сремске Митровице до Бијељине и од Пожеге до Котромана. Међутим, у Босни и Херцеговини, око наставка саобраћајнице преко Вишеграда ка Сарајеву, још нема договора.

Развој је оно што се, са новом саобраћајницом, очекује и са једне и са друге стране границе.  Нови пут убрзао би транспорт, а веза са трасом Коридора 11 у Пожеги, била би 60 километара дуга деоница Пожега-Котроман.

"Ту имамо одређену документацију која је готова, није комплетна, али је делом готова, видећемо  које руте ће бити на крају, ми радимо, пре свега, ову руту", рекла је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Куда ће даље, од Вардишта и Вишеграда босанскохерцеговачка брза цеста, још је непознаница. Федерација БиХ жели једну, а Република Српска, другу трасу.

"Мислим да је најбоље решење да брза цеста, када прође кроз Вишеград иде кроз Рогатицу, поред Сокоца, Пала, Источног Сарајева. То би за нашу регију, односно, за источни део Републике Српске, много значило", рекао је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Асим Зец, начелник општине Прача каже да траже да отворе Вишеград, Устипрачу, Горажде и Прачу, Пале, са том, како истиче, брзом цестом, која би вероватно створила боље услове за живот и опстанак.

И Турска је најавила финансијску подршку, а њена техничка комисија, која је била на терену, поднеће извештај о избодљивости пројекта.

"За нека улагања и за долазак инвеститора, прво и основно је да имају квалитетну инфраструктуру, и да зауставимо исељавање и даљи одлазак са ових простора", каже Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица.

Пројекат ауто-пута прстена, дугог 350 километара, од чега је 270 на територији Босне и Херцеговине, допринео би стабилности и економском развоју читавог региона, па се очекује да коначни договор о траси ускоро буде и постигнут.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво