Како до већег привредног раста?

Повећање плата и пензија неће бити политички потез нити ће угрозити јавне финансије Србије – то је на завршници Бизнис форума на Копаонику изјавила председница Владе Ана Брнабић. Најављује улагања у пољопривреду и више пажње у такозваној креативној економији.

Председница Владе Ана Брнабић наводи да огромну улогу у привредном расту имају јавна улагања.

"Огромну улогу у томе имају јавна улагања и мислим да ми ту немамо довољно капацитета, ни у јавном ни у приватном сектору. Мислим да имамо огромне проблеме са пројектантским фирмама, техничком документацијом", навела је Брнабићева.

Проблема, тврди премијерка, нема са стањем у каси. Отуда је стигла најава председника да се повећају плате и пензије у јавном сектору, а с тим и својеврсно неслагање министра финансија и Фискалног савета који за то чекају услове.

"Одлично је што су успостављени здрави темељи да се тај јавни дуг и даље смањује, само заиста не би требало да да пропустимо и ову прилику да неким популистичким мерама, преурањеним подизањем пензија и плата у јавном сектору поново нарушимо фискалну равнотежу", наводи Владимир Вучковић из Фискалног савета.

"Повећање плата и пензија неће бити политички потез"

Премијерка сматра да повећања плата и пензија неће да угрози финансијску стабилност.

"Никакво повећање плата и пензија неће бити политичко, јер да је политичко било би пред изборе, а до сада ниједном није било. Неће бити такво да било како угрози макроекономску стабилност", рекла је Брнабићева.

Професор Економског факултета Јуриј Бајец је изразио наду да ће са побољшањем приватне привреде доћи и до повећања плата у приватном сектору.

"Постоји простор за повећање пензија и плата у јавном сектору а надам се да ће постојати вероватноћа да плате у приватном сектору порасту, како и приватна привреда буде побољшавала своје резултате", наводи Бајец.

Раста нема без инвестиција које чине тек 17 одсто БДП-а, док би требало да их буде знатно више.

"Дошло је време да размишљамо о ефикасности тих инвестиција, било да је реч о страним директним инвестицијама, где ће улагати, дошло је време да се види да ту дођу компаније које доносе производе са великом додатном вредношћу, са технолошки сложенијим производима", навео је Бајец.

"Ми данас размишљамо о мењању, донекле, политике субвенција да би субвенционисали више инвеститора који доносе иновације, додатну вредност за Србију а не само радна места", навела је премијерка.

Осим по расправама о инвестицијама, расту, платама и пензијама, овогодишњи Бизнис форум остаће упамћен по гостовању футуролога који новинариманије дозволио да се његово излагање снима.

Задатак за државу и привреду за будућност – оспособљавање за нова радна места, јер се претпоставља да ће до 2050. године нестати више од половине актуелних занимања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво