Како до већег привредног раста?

Повећање плата и пензија неће бити политички потез нити ће угрозити јавне финансије Србије – то је на завршници Бизнис форума на Копаонику изјавила председница Владе Ана Брнабић. Најављује улагања у пољопривреду и више пажње у такозваној креативној економији.

Председница Владе Ана Брнабић наводи да огромну улогу у привредном расту имају јавна улагања.

"Огромну улогу у томе имају јавна улагања и мислим да ми ту немамо довољно капацитета, ни у јавном ни у приватном сектору. Мислим да имамо огромне проблеме са пројектантским фирмама, техничком документацијом", навела је Брнабићева.

Проблема, тврди премијерка, нема са стањем у каси. Отуда је стигла најава председника да се повећају плате и пензије у јавном сектору, а с тим и својеврсно неслагање министра финансија и Фискалног савета који за то чекају услове.

"Одлично је што су успостављени здрави темељи да се тај јавни дуг и даље смањује, само заиста не би требало да да пропустимо и ову прилику да неким популистичким мерама, преурањеним подизањем пензија и плата у јавном сектору поново нарушимо фискалну равнотежу", наводи Владимир Вучковић из Фискалног савета.

"Повећање плата и пензија неће бити политички потез"

Премијерка сматра да повећања плата и пензија неће да угрози финансијску стабилност.

"Никакво повећање плата и пензија неће бити политичко, јер да је политичко било би пред изборе, а до сада ниједном није било. Неће бити такво да било како угрози макроекономску стабилност", рекла је Брнабићева.

Професор Економског факултета Јуриј Бајец је изразио наду да ће са побољшањем приватне привреде доћи и до повећања плата у приватном сектору.

"Постоји простор за повећање пензија и плата у јавном сектору а надам се да ће постојати вероватноћа да плате у приватном сектору порасту, како и приватна привреда буде побољшавала своје резултате", наводи Бајец.

Раста нема без инвестиција које чине тек 17 одсто БДП-а, док би требало да их буде знатно више.

"Дошло је време да размишљамо о ефикасности тих инвестиција, било да је реч о страним директним инвестицијама, где ће улагати, дошло је време да се види да ту дођу компаније које доносе производе са великом додатном вредношћу, са технолошки сложенијим производима", навео је Бајец.

"Ми данас размишљамо о мењању, донекле, политике субвенција да би субвенционисали више инвеститора који доносе иновације, додатну вредност за Србију а не само радна места", навела је премијерка.

Осим по расправама о инвестицијама, расту, платама и пензијама, овогодишњи Бизнис форум остаће упамћен по гостовању футуролога који новинариманије дозволио да се његово излагање снима.

Задатак за државу и привреду за будућност – оспособљавање за нова радна места, јер се претпоставља да ће до 2050. године нестати више од половине актуелних занимања.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 07. мар 2018, 21:01)
anonymous [нерегистровани]

Kako?

Tesko.