Брнабић: Србији потребна економија заснована на иновацијама

Србији више није довољна само економија заснована на инвестицијама, већ јој је потребна економија заснована на иновацијама, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Председница Владе је, на затварању Пословног форума на Копаонику, изјавила и да ће Влада наставити започете реформе и да ће убрзати економски раст.

Рекла је да ниједан сличан догађај није као овај пословни форум погодио суштину шта долази после фискалне консолидације.

"Влада има одговоран задатак да настави реформе и убрза економски раст", рекла је Брнабићева.

Додаје да су резултати изузетни захваљујући мерама фискалне консолидације које је започела претходна влада.

Каже да је година завршена са суфицитом, да је смањен јавни дуг, успешно завршен трогодишњи аранжман са ММФ-ом, курс стабилан и инфлација у планираном оквиру и постоји тренд смањења незапослености.

Брнабићева је рекла да је прошле године Србија имала 2,6 милијарди евра директних страних инвестиција, по чему је лидер у региону Западног Балкана.

Подсетила је да је Светска банка прогласила Србију за лидера по спровођењу реформи у југоисточној Европи, као и да је Фајненшел тајмс прогласио Србију за лидера по индексу перформанси директних гринфилд инвестиција, а кредитне агенције су побољшале рејтинг наше земље у децембру 2017.

Сви ти резултати су омогућили и повећање плата и пензија, додала је.

"То је основа на којој Влада започиње ову годину", истакла је Брнабићева.

Извештај ФАТФ не одражава стање у Србији

Премијерка је рекла да није тачно да Србија нема систем за спречавање прања новца и финансирање тероризма, те подсећа да је наша земља то показала у време мигрантске кризе када је, додаје, добила и похвале од Европске комисије и земаља широм света, не само због хуманог поступања с мигрантима, већ и зато што је спречила било какво финансирање тероризма.

Брнабићева је у обраћању, а у вези с извештајем међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ), рекла да су у том извештају коришћени неки стандарди с којима се не слажу чак ни многе земље ЕУ.

Србија се, наиме, нашла на листи за мониторинг ФАТФ, а неки су медији, али и поједини политичари пренели да је она на "црној листи" заједно са земљама које учествују у прању новца, ничим то не спречавају и дотурају новац терористичким организацијама.

Брнабићева, међутим, напомиње да то није тачно и да је Србија од тог извештаја којим је стављена под мониторинг већ напредовала и усвојила чак шест системских закона којима се ова област боље системски уређује.

"Осим тога смо имплементирали 35 од 40 препорука из тог извештаја и једина смо земља у региону која је процесуирала и осудила правоснажним пресудама и физичка и правна лица за кривично дело прање новца", рекла је премијерка.

Поновила је да извештај ФАТФ не одражава стање ствари данас у Србији, те навела да је осим ЕК још 15 чланица ФАТФ било недвосмислено против тога да се Србија стави "под присмотру" и чак иступило са састанка тражећи аргументовано да се Србија не ставља на ту листу.

Међу њима су биле Кина, Турска и Русија, али и Италија, Швајцарска, Јужна Африка и много других земаља као и Светска Банка која је посматрач.

"Сви они су рекли да мора да се призна да је Србија учинила у последњих годину дана значајне стратешке помаке, много урадила и има политичку вољу на највишем нивоу председника Републике, председника владе и потпредседника, министра унутрашњих послова који води координационо тело за решавање осталих препорука због чега нису били за усвајање извештаја", рекла је Брнабић, додајући да је, нажалост, "једна земља, а то је без сумње САД, инсистирала да се извештај ипак усвоји".

Тиме је, како је рекла, Србија дошла под појачани мониторинг упркос противљењу свих ових земаља превасходно и пре свега ЕК, која први пут није преузела ову листу, што је показатељ да је Србија урадила много.

"Могу да гарантујем да ће Србија до краја лета усвојити и апсолутно имплементирати све препоруке тог извештаја и видећемо да ли ћемо и тада бити на тој листи", подвукла је она.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво