Вучић о развојном центру "Континентала": Ово је виша лига инвеститора

Немачка компанија "Континентал" отворила је у Новом Саду свој Центар за истраживање и развој, а председник Србије Александар Вучић оценио је да је то за српску економију "скок унапред", имајући у виду да се ради о "вишој лиги инвестиција и инвеститора". Време је да младе и стручне људе који су отишли у иностранство почнемо да позивамо да се врате, рекао је Вучић и поручио да ће овде бити све више послова и већих примања.

Александар Вучић је, у свом обраћању на отварању Центра за истраживање и развој, рекао да је Србија до сада углавном радила са компанијама које су се бавиле производњом, а да се сада ради о "вишој лиги".

Тај центар у Новом Саду бавиће се софтвером и системским инжењерингом, а председник је истакао да та инвестиција развија наше знање, представља темеље и основу за успешнију и снажнију Србију.

"Нето плата за програмере је овде између 850 и 2.500 евра, драматично изнад просека Србије", нагласио је председник.

"Ово је за Србију у целини велики и важан догађај", навео је Вучић.

Додао је да радници који раде у тој компанији не раде само за себе и своје породице, већ својим радом и знањем представљају своју државу.

"С тим показујемо целом свету какви смо и шта можемо, што је важно за даље привлачење инвестиција", објаснио је Вучић.

"Да почнемо да враћамо младе стручњаке из света"

За све што смо постигли у "Континенталу" важна је улога факултета, те ће нам и у Новом Саду, и Србији уопште, бити потребно још факултета, који ће школовати људе за центре за истраживање и развој, попут "Континенталовог", рекао је Вучић.

Поручио је да је време да младе и стручне људе који су отишли у иностранство почнемо да позивамо да се врате, јер, како је напоменуо, овде ће све више бити послова као у истраживачком центру "Континентала", а и примања ће, додао је, бити све већа.

"Треба нам још много више места на факултетима како бисмо могли да одговоримо савременим трендовима и да испунимо овако високе стандарде какве имамо у 'Континенталу'", рекао је Вучић.

Како каже, прошле године програмера у том центру је било 28, и они су му, додао је, објашњавали како то функционише...

"Показивали су ми нешто, ја сам регистровао само дугмиће и телефоне... Ништа нисам разумео, али добро је што долазе напредније генерације, и срећан сам што можемо да помогнемо", поручио је председник.

Нада се, каже, да ћемо и наредног 7. марта разговарати о новим инвестицијама у "Континенталу" и о томе шта још држава може да уради да помогне.

"Они су задовољни, јер је Србија показала да поштује оно што је обећала, учинили смо све што је договорено, показали да смо поуздан партнер", рекао је Вучић, те додао да ће осим 500 планираних стручњака сигурно бити посла за још младих и способних људи, а да ће држава имати снаге да такве пројекте и даље помаже.

Кад је реч о Новом Саду, поручио је да је држава спремна да граду помаже и на друге начине, поменуо је Светску престоницу културе, те рекао да се то односи и на инфраструктуру, на лепши изглед града.

"Први такав корак су две фабрике које смо већ довели у Нови Сад, али хоћемо да мењамо и изглед града и његову инфраструктуру", поручио је Вучић.

Пасош за директора Центра у Новом Саду

Председник Србије је данас уручио српски пасош генералном директору Истраживачког центра за Србију Саши Ћиорингу, чиме је он постао држављанин Србије.

Говорећи о томе да је време да део оних који раде у иностранству окупимо и позовемо да се врате у своју земљу, Вучић је навео да је такав један и Саша Ћиоринг, прецизирајући да је он "наше горе лист".

"Знам да му је бака одавде, из околине Кикинде, да он није живео овде, али да је имао додирних тачака са Србијом, срећно се оженио у Новом Саду, и зато је сада време да се врати", рекао је председник.

Предајући пасош Ћиорингу, Вучић је рекао: "Срећни смо што сте ви сада грађанин Србије."

Подсетио је да је на данашњи дан прошле године, приликом посете "Континенталу" у Суботици, најавио да ће бити нових инвестиција у Новом Саду, односно да ће се отворити развојно-истраживачки центар, мада то тада није смео да каже.

"Саша се љутио на мене због тога. Више од пола сата ми је држао политичко предавање, што сам са одушевљењем прихватио и обавио све послове у складу с тим које је захтевао", објаснио је Вучић.

Председник Србије се претходно у Новом Саду састао са менаџментом те немачке компаније.

Инжењери у центру у Новом Саду баве се свим решењима за управљање возилима. Пословна јединица за ентеријер у оквиру Центра у Новом Саду већ је ангажовала 100 висококвалификованих инжењера.

У плану је да у наредним годинама "Континентал" отвори нових 500 радних места у Новом Саду, углавом у области софтвера и системског инжењеринга.

 "Ово ће бити место где ћемо усвајати нова технолошка знања и где ће наши инжењери, са нашег универзитета моћи да покажу своје знање", рекао је Игор Мировић, председник Владе АП Војводине. 

"Континентал" развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и добара.

Ова компанија, основана 1871. у Хановеру, данас је једна од водећих аутомотив компанија у свету са 230.000 запослених у 56 земаља, а нуди безбедне, ефикасне, интелигентне и приступачне солуције за возила, машине, саобраћај и транспорт.

У 2017. години "Континентал" је, према прелиминарним подацима, остварио продају од око 44 милијарде евра, а запошљава више од 233.000 људи у 56 земаља света.

Суштина пословне јединице чији је центар у Новом Саду део представља управљање информацијама у возилима и шире.

Производни портфолио за различите типове возила укључује групе инструмената, јединице за контролу, система за приступ информацијама о гумама, радио-уређаје, уређаје за унос података, контролне табле, софтвере...

Пословна јединица за ентеријер запошљава више од 43.000 људи у целом свету, а у 2016. години остварила је продају од 8,3 милијарде евра.

број коментара 26 пошаљи коментар
(среда, 07. мар 2018, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

Paja

Sve pohvale. Veliki napredak za Srbiju. Bravo.

(среда, 07. мар 2018, 21:06)
Vuk [нерегистровани]

Vuk

Zaista sve pohvale za sve dobre stvari koje se desavaju u poslednje vreme u Srbiji.

(среда, 07. мар 2018, 20:47)
anonymous [нерегистровани]

Budućnost

Što više ovakih moćnih kompanija bolje za sve nas.

(среда, 07. мар 2018, 20:17)
anonymous [нерегистровани]

Koliko je nesto tako dobro!?

Polako ali sigurno Srbija potpada pod zavisnost drugih zemalja a malo je cudna i ta stvar da se uglavnom kompanije iz Nemacke, i nekih Evropskih drzava otvaraju u Vojvodini!? I jos jedna stvar ne izgleda realna - Mi cemo imati u Srbiji strane investicije gde je plata 30 -hiljada u dinarima i investicije gde je plata 250- hiljada!? Razumem da se radi o strucnjacima ali nemoze se ni bez Hleba, Eksera, Srafova, Pantalona, Kosulja i td. Nemoze se ni bez Majstorskih zanimanja i to -i te kako daleko su vise potrebni bas ti "Majstori" u zivotu nego neznam kakvi Doktori i Magistri!  

(среда, 07. мар 2018, 19:11)
Mina [нерегистровани]

Вучић о развојном центру "Континентала": Ово је виша лига инвеститора

Nova investicija,nova radna mesta za Novosadjane! Bravo!

(среда, 07. мар 2018, 19:03)
Nena NS [нерегистровани]

mladi

Ovo je divna vest!Mladi će ostati u Srbiji!

(среда, 07. мар 2018, 18:04)
Mita [нерегистровани]

Korak napred

Veliki iskorak ka razvoju ovog dela nase industrije, a ujedno i nova sansa za zaposljenje inzinjera.

(среда, 07. мар 2018, 16:57)
Žika [нерегистровани]

Kontinental

Fantastična vest, 500 mladih ljudi neće van Srbije, a početna plata je takođe odlična!

(среда, 07. мар 2018, 16:37)
anonymous [нерегистровани]

Inženjer

Odlične plate.

(среда, 07. мар 2018, 16:35)
anonymous [нерегистровани]

Miki

Što više ovakvih investitora treba da dođe u Srbiju.