Могуће измене предлога буџета

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио да је у току разматрање предложеног буџета Србије за 2009. годину као и да су још могуће измене, али је извесно да се неће мењати договорени буџетски дефицит.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је у току разматрање предложеног буџета Србије за 2009. годину, као и да ће плате државних службеника наредне године бити усклађиване са инфлацијом.

"Урађена је прва верзија предлога буџета, која може да се мења, али је извесно да се неће мењати макро оквири, односно договорени буџетски дефицит", рекао је Цветковић новинарима.

Цветковић је најавио да ће плате државних службеника, односно буџетских корисника идуће године бити усклађиване са инфлацијом.

"Буџетски корисници могу да рачунају да им у 2009. години плате неће реално расти, али ни падати, што значи да ће имати повећање у складу са инфлацијом", истакао је Цветковић.

Премијер је додао да ће у буџет бити уграђене мере за смањење јавне потрошње, које су заједно са подстицајима за неке области део пакета мера за ублажавање негативних ефеката светске финансијске кризе.

Влада неће да прописује распоне плата

Премијер Србије је изјавио да влада неће да прописује распоне плата између радних места у јавним предузећима, али да ће имати значајан утицај на одређивање плата руководства у јавним предузећима.

Цветковић је новинарима на скупу о "Реформи државне управе" рекао да је анализа плата у јавним предузећима далеко одмакла и "није далеко тренутак када ће влада изаћи са тим предлогом".

Премијер је оценио да "висина плата у јавним предузећима представља релативно озбиљан проблем", нагласивши да је битно направити разлику између јавних предузећа која послују у условима конкуренције и монопола.

Цветковић је навео да ће се због тога и направити разлика између те две групе предузећа тако што ће се предвдети различити критеријуми.

"По свој прилици, разматраћемо опцију да се различит третман примени у једом и у другом случају", рекао је премијер.

Цветковић је нагласио да је влада са анализом плата у управним одборима у јавним предузећима кренула још пре три, четири недеље и да "тај посао не треба повезивати са афером великих плата која је недавно избила".

Премијер Цветковић је навео да су припрема буџета и мере везане за плате у јавним предузећима део целокупних мера штедње због велике глобалне финансијске кризе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи