Колико је плаћен најскупљи стан у Србији у 2017.

Најскупљи квадрат стамбеног простора био је прошле године на локацији у "Београду на води", где је стан површине 98 квадрата коштао 696.888 евра, односно 7.111 евра по квадрату, саопштио је Републички геодетски завод (РГЗ).

Ван локације "Београда на води", како се прецизира у допуњеном саопштењу РГЗ, најпрестижнија улица је Кнез Михаилова у Београду, где је у првој половини 2017. стан продат по цени од 515.000 евра.  

За квадрат тог стана површине 173 метра квадратна, нови власник је издвојио близу 3.000 евра, објавио је Републички геодетски завод у Годишњем извештају са тржишта непокретности.

Према подацима РГЗ-а, најскупља купљена кућа у прошлој години коштала је 1,3 милиона евра, и такође је продата у Београду у централној градској општини Савски венац.

Републички геодетски завод је примио нешто више од 141.000 уговора о промету непокретности у 2017. години.

У истом периоду, у Регистру цена непокретности је регистровано 152.800 промета, јер је у току била акција регистровања заосталих уговора из претходног периода, додаје се у информацији.

Непокретностима се трговало више него у истом периоду претходне године за око 11 процената.

Највише су трговали Војвођани, који су склопили преко 32.700 купопродајних уговора (37 одсто од укупног броја у републици) и Београђани са више од 22.800 уговора (26 одсто).

Најмање активно тржиште непокретности било је у региону јужне и источне Србије, где је у 2017. години било око 13.200 уговора о промету непокретности.

Највећи број купопродаја се десио у четвртом кварталу, што је, како наводе из РГЗ-а, очекивано понашање на тржишту. 

Повећани број купопродаја, као и сваке године, почиње од марта. Током године тржиште непокретности је било најактивније у октобру.

У Србији се на тржишту непокретности највише тргује становима. Преко 33.600 станова је продато/купљено прошле године, од чега је 28 одсто била куповина од инвеститора.

Следи пољопривредно земљиште са 24.900 парцела у промету, а на тржишту је учествовало и 15.000 кућа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво