Расправа о буџету ЕУ – како надокнадити мањак због Брегзита

Европски лидери почели су данас расправу о буџету Европске уније од 2020. до 2027, а једно од главних питања је – како надокнадити мањак у каси који ће настати изласком Велике Британије. Расправа је важна за Србију, јер би буџет за период до 2027. требало да предвиди и ставке за пријем у чланство Србије и Црне Горе.

Изласком Велике Британије, европски буџет биће мањи за десет одсто или око десет милијарди евра годишње. Како попунити ову рупу, и да ли и даље трошити две трећине буџета на субвенције пољопривреди и помоћ сиромашнијим регионима, или повећати износе за заједничку одбрану, образовање и истраживање?

Председница Литваније Далија Грубајскајте каже да данас постоје нови приоритети, али да је "разлика између оног што ћемо имати у буџету после Брегзита и наговештених нових потреба око 20 одсто".

Председник ЕК Жан Клод Јункер рекао је да ће, у случају да не могу да смање старе трошкове, земље чланице морати да плаћају више у буџет ЕУ ако желе нову политику оријентисану на будућност.

Расправа о буџету важна и за Србију

Ако заиста рачуна на Србију као чланицу до 2025. године, ЕУ ће морати ту ставку да предвиди у свом дугорочном буџету.

Србија ће као земља чланица, грубо речено, потенцијално на располагању имати десет пута више бесповратне помоћи из европских фондова него што то има сада.

Зато је обим пољопривредних и кохезионих фондова из којих се помажу сиромашнији региони важно питање не само за садашње већ и будуће земље чланице.

Осим о буџету, лидери ЕУ расправљају и о начину избора председника и могућем смањењу Европске комисије, уместо да, као до сада, свака земља у Бриселу има свог комесара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво