ПКС: Чадеж на челу Одбора за дигитализацију Еврокомора

Председништво Еврокомора (Eurochambers) номиновало је Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, за председавајућег Одбора за дигитализацију највеће европске пословне мреже која окупља коморе из 43 земље и заступа 20 милиона пословних људи, саопштено је из ПКС-а.

Маркo Чадеж ће бити први представник комора Србије и Западног Балкана који ће водити један одбор Еврокомора, наводи се у саопштењу.

Одлуку Председништва саопштио је данас у Бриселу Кристоф Лајтл, први човек аустријске и Еврокомора, на скупу о будућности европских комора.

"Ово је велико признање пре свега за Привредну комору Србије, али и за мене лично и најбоља потврда да оно што радимо, посебно у области дигитализације коморских услуга и подршке компанијама да се дигитално трансформишу. Радимо у најбољем интересу наше привреде и на начин на који то чине коморе најразвијенијих земаља", изјавио је Марко Чадеж.

Као председника Привредне коморе Србије, каже, посебно га је охрабрила данашња дискусија о приоритетима Еврокомора у наредном периоду.

"Приоритети које смо уписали у нашу агенду, поклапају се са виђењем учесника овог скупа о кључним активностима Еврокомора и европских комора појединачно у наредном периоду", нагласио је Чадеж.

Као приоритете је навео јачање улоге коморе у заступању привреде на националном и међународном нивоу, подршку компанијама-чланицама кроз корисне сервисе и пројекте, едукацију и дигитализацију као императив даљег раста и конкурентности целе европске привреде.

Чадеж са званичницима ЕУ и челницима најутицајнијих комора Европе

Током дводневног боравка Бриселу, Чадеж је као једини председник комора Западног Балкана јуче присуствовао и радном ручку Председништва Еврокомора, које чине челни људи најутицајнијих комора Европе.

Разговарао је са Јоханесом Ханом, европским комесаром за проширење, а данас је разговарао и са Кристијаном Данијелсоном, генералним директором Директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу.

Као председник ПКС-а и председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке Чадеж је, у разговорима са европским званичницима, указао на потребу и значај јачања позиције и већег укључивања пословне заједнице у реализацију Стратегије за Западни Балкан кроз пројекте Коморског инвестиционог форума и спровођење мера за стварање заједничког регионалног тржишта.

У име пословне заједнице региона, сугерисао је да се у процесу европских интеграција сваки напредак западнобалканских економија у хармонизовању регулативе и стандарда, и отклањању баријера за више трговине и инвестиција награди активирањем нових инструмената подршке расту и развоју приватног сектора.

"Бољи приступ финансијама, снажнија подршка развоју предузетништва и дигиталној трансформацији, увођењу дуалног образовања, обезбеђивање у појединим областима третмана какве имају и компаније ЕУ, не чекајући затварање свих поглавља, био би додатни импулс нашим привредама - охрабрио би пословну заједницу Западног Балкана на европском путу", сматра Чадеж.

Посебно је истакао значај и улогу заједничке регионалне привредне коморе у Трсту и њених чланица.

Подршка ЕУ и међународних донатора реализацији заједничких коморских пројеката, према његовим речима, допринеће снажењу капацитета и јачању конкурентности привреда Западног Балкана.

Такође, допринеће и бољем повезивању компанија, унапређењу дијалога приватног и јавног сектора ради отклањања препрека међусобном пословању, стварању заједничког тржишта и подстицајнијег окружења за инвестирање у региону, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара