"Гаспром њефт" наставља да помаже Србији

Израду мозаика у Храму Светог Саве помогла је руска компанија "Гаспромњефт" са четири милиона евра. То је само део хуманитарног програма те компаније која ће наставити да помаже Србији, поручио је први човек "Гаспром њефта" Александар Дјуков, који је јуче био у Храму.

Александар Дјуков рекао је за РТС да ће Нафтна индустрија Србије до 2025. године имати 2,2 милијарде долара нових инвестиција.

- То су основни принципи пословања "Гаспром њефта". Није нам важна само реализација бизнис пројеката, већ и културно-социјалних пројеката на територији на којој послујемо. Када говоримо о Србији и Храму Светог Саве, то је веома важно, ово је непоновљив објекат, и културе и архитектуре, један од најзначајнијих православних храмова на свету. Због тога и учествујемо у пројекту и то је још једна потврда пријатељства наших народа. Ми смо поносни што смо део овог пројекта.

"Гаспром њефт" је друштвено одговорна компанија. Који су послови приоритет када је реч о улагањима у наше локалне заједнице?

- Овај Мозаик, није једини културно-социјални пројекат који смо реализовали. Ми обнављамо некропољ где су смештени посмртни остаци руских емиграната и српских војника који су погинули у Првом светском рату. Такође, са нашим српским пријатељем Емиром Кустурицом радимо на подршци и развоју младих музичара, како Србије, тако и Русије. Ове године фестивал "Бољшој" ће бити још већи и хтео бих да позовем све гледаоце Ваше телевизије да посете тај дивни фестивал.

Какви су планови "Гаспром њефта" као већинског власника НИС-а када је реч о инвестицијама у Србији?

 - Компанија НИС се успешно развија. Финансијски показатељи су све бољи и профит и пореска издвајања и желимо да тако и наставимо. Наставићемо и развој истраживања, производњу и прераду нафте и малопродајну мрежу. Што се тиче планова у ближој будућности, у 2018. и 2019. години, кључни пројекат је простојење "Дубока прерада" које градимо у Рафинерији нафте у Панчеву, која ће постати једна од најмодернијих у читавом региону. Немате много рафинерија у свету које могу да се похвале оваквим постројењем. У тај пројекат уложено је 300 милиона евра.

НИС је све активнији и у земљама региона какви су планови за ширење послова у региону?

Целокупни инвестициони програм НИС-а до 2025. године износи 2,2 милијарде долара. Рекао сам да је још једна важна ствар енергетика. Већ смо изградили когенерациона постројења за производњу гаса и струје, а прошле године почели смо комбиновану енергану и у Панчеву. Имамо читав низ пројеката који ће довести до повећања тих комбинованих производних капацитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи