ММФ: Србија на много чвршћим основама

У ММФ-у кажу за РТС да је Србија данас на много чвршћим основама него пре три године. Макроекономска ситуација је стабилна, привреда расте, а стопа инфлације је ниска и стабилна.

Себастијан Соса из Канцеларије ММФ-а истиче да су резултати економског програма Србије, подржани од Фонда, превазишли сва очекивања када је реч о смањењу макроекономске неравнотеже и убрзања економског раста.

"Достигнућа су импресивна имајући у виду тешку ситуацију у којој је Србија била почетком 2015. године. Велики фискални дефицит се претворио у вишак од 1,2 одсто БДП-а у 2017. години, а јавни дуг је на стабилној силазној путањи. У оквиру програма, власти су спроводиле свеобухватни и амбициозни план структурних реформи", навео је Соса.

И док се у неким областима добро напредовало, у другима је, указује, било одлагања.

"Српска економија остаје преоптерећена великим и неефикасним јавним сектором", навео је Соса.

Данас је успешно окончан трогодишњи стендбај аранжман, који је Међународни монетарни фонд одобрио Србији 23. фебруара 2015. године, у износу од 935,4 милиона специјалних права вучења (око 1,2 милијарде евра).

О томе да ли је Србији потребан нови аранжман као и да ли је стари испунио циљ, за РТС је говорио председник Фискалног савета Павле Петровић. Он сматра да би склапање новог аранжмана било добро за Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво