Пројекти за бољи живот у сиромашним општинама

Уз подршку Европске уније, Швајцарске и Владе Србије, Европски прогрес спровео је 254 пројекта у 34 сиромашне општине који су допринели да се у тим крајевима Србије живи боље. Европска унија и Швајцарска уложиле су око 24 милиона евра.

У неразвијеним општинама југоисточне и југозападне Србије, требало је подстаћи привреду, поправити болнице, школе, путеве.

Европска унија учествовала је у том пројекту са око 20 милиона евра.

"Ту су 254 иницијативе које су јако помогле угроженим групама, предузећима и грађанима како би остварили боље животне услове. Сада можемо да кажемо да су све општине које су учествовале у пројекту много јаче, могу боље да раде и користе новац Уније", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији, истиче да је 270.000 људи имало неке користи од пројеката.

"То је помогло да имају не само боље јавне услуге већ да се побољшају услови за локална предузећа. Швајцарска остаје посвећена Србији", рекао је амбасадор.

Из Владе Србије захвалност за пројекте који, како се чуло у Центру "Сава", показују да је партнерство са Унијом више од политичког процеса.

"Грађани Србије треба да знају да само за стратешке реформе у, рецимо, модернизацији у области јавне управе, у области просвете и образовања и у области интегрисаног управљања границама и миграцијама ми добијамо од ЕУ директну буџетску подршку у износу већем од 150 милиона евра", истакла је премијерка Ана Брнабић.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић сматра да је најважније што је показано да локалне самоуправе умеју да користе новац који долази из ЕУ и који је припрема за оно што ће доћи када Србија постане чланица, а то су много већа средства.

Из Уније, најава да већ следећег месеца почиње нови пројекат у 99 општина јужно од Београда. Швајцарска је за Србију у наредне четири године издвојила 100 милиона евра, наставља на локалу посао који је радио Европски прогрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи