Петровић: Дефицит је практично нула, користан нови аранжман са ММФ-ом

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је за РТС да је основни циљ аранжмана са ММФ-ом постигнут, а то је снажно смањење дефицита који је на почетку био преко две милијарде евра. Нови вид аранжмана, назван чуваркућа, био би веома користан за Србију, сматра Петровић.

Мисија Међународног монетарног фонда доћи ће у још једну посету Београду од 8. до 16. марта да сумира резултате. Како РТС незванично сазнаје у Влади, тада би могли да почну и преговори о новом аранжману по којем би Фонд имао улогу надзора, односно чуваркуће.

О томе да ли је Србији потребан нови аранжман као и да ли је стари испунио циљ, за РТС говори председник Фискалног савета Павле Петровић. 

Према аранжману, Србија је на располагању имала око милијарду евра – ни евро није искористила. Имала је и договор да спроведе мере за увођење реда у државне финансије, и да се реформишу, пре свега, предузећа како би се смањио јавни дуг а убрзао привредни раст. Да ли је аранжман постигао циљ?

Основни циљ аранжмана је постигнут, а то је снажно смањење дефицита који је на почетку аранжмана био преко две милијарде евра. Сада је дефицит практично нула. Имамо уравнотежене приходе и расходе. С друге стране, у блоку где су биле предвиђене реформе ту циљ није у потпуности постигнут.

На чему би требало посебно радити у наредном периоду?

То је јасно. Пре свега на реформи јавних предузаћа, ЕПС-а и локалних јавних предузећа, затим државних предузећа која су стварала велике проблеме, а могу и убудуће да их стварају, то је РТБ Бор, Петрохемија, Ресавица. Ту се није значајно помакло. То је један блок реформи. Други блок се односи на повећање јавних инвестиција у инфраструктуру. Ту се ствари дешавају. Али и у локалну инфраструктуру, екологију, просвету, здравство. У реформи просвете и здравства нема значајнијих помака. Најзад, ту је реформа Пореске управе која се планира већ три године и стално се одлаже.

Да ли то треба да ради са ММФ-ом, односно уз нови аранжман? Из Владе смо чули различите изјаве о томе, а ММФ је практично препоручио Влади да покрене процедуру да се договори о једном потпуно новом виду аранжмана, колоквијално назван чуваркућа, где би они имали улогу супервизора.

Да, мислим да би тај аранжман био веома користан за Србију. Ми још увек немамо инвестициони рејтинг, већ шпекулативни рејтинг, док Румунија и Бугарска, на пример, већ имају инвестициони рејтинг. Зато би, што се тиче међународног кредибилитета, било неопходно да ММФ буде присутан како би смањио ризик страних инвестиција. Из домаћег угла, ММФ би био неопходан да обезбеди да се рефоме које је у претходне три године требало да се спроведу – и спроведу. Исто тако, сада када смо постигли уравнотежење прихода и расхода у буџету, да се са тим настави у наредних пет до седам година, а не да се поново крене ка већим расходима и већем дефициту.

ММФ долази у још једну мисију од 8. до 16. марта. Кажу, тада би могли да почну преговори о новом аранжману. Да ли ви имате информацију о томе да ли ће Влада и покренути тај процес?

Немам информације о томе, али бих очекивао или пак препоручио да се аранжман са ММФ-ом закључи. И да се то учини што пре. Из разлога које сам навео и то би онда утицало на наш међународни кредибилитет и поправљање инвестиционог рејтинга када бисмо могли самостално и без ММФ-а да функционишемо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво