Отворен Сајам туризма

Јубиларни 40. Сајам туризма под слоганом "Одмор те чека" отворен је на Београдском сајму. Премијерка Ана Брнабић поручила је да је туризам једна од најуспешнијих и најуноснијих привредних грана и да ће се улагања у туризам наставити.

Ана Брнабић је, отварајући Сајам, истакла да се показало да се на сваки динар уложен у туризам врати један евро и да сваки гост који дође у Србију, сутра са собом доведе још два госта.

Како је рекла, показало се да се вратило све што је уложено у туризам и да је сваки трошак био оправдан.

Поручила је да ће се тим темпом наставити и да ће се улагати у туризам, инфраструктуру, путеве, бање...

У том смислу, навела је да ће ове године бити завршена спортска хала на Сребрном језеру, као и јавни паркинг на Копаонику, док ће догодине бити отворена Голубачка тврђава, а почеће да се гради бициклистичка стаза од Београда до Новог Сада.

Људи који раде у туризму у Србији, истакла је премијерка, не само да су успешни, већ озбиљно померају све границе и земљи доносе две значајне ствари - капитал и људе.

"Ви представљате најлепше лице наше земље, које је само прошле године видело, упознало и заволело 1,5 милиона страних туриста, што је за 17 одсто више него годину раније", поручила им је премијерка.

Такође, изнела је податак да је прошле године број домаћих туриста порастао за осам одсто, укупан број туриста за 12 одсто, а девизни прилив премашио 1,1 милијарди евра.

Указала је да ће се наставити и са поделом ваучера, са приватизацијом бања, као и са промоцијом Србије и свега што она нуди - њених планина, бања, језера, градова, историје, културе, хране...

Истиче да је, захваљујући туристичким радницима, првог дана ове године Ци-Ен-Ен препоручио Србију као једну од десет дестинација која се мора посетити ове године, док ју је Њујорк тајмс сврстао међу 52 места које треба посетити у 2018. години.

Ове године земља партнер је Грчка, којој је премијерка захвалила на партнерству, наводећи да је та земља велики пријатељ Србије.

Љајић: Развој туризма стратешка одлука

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је на отварању Сајма поручио да је стратешка одлука државе да ради на развијању туризма.

Навео је податке истраживања Министарства трговине која, каже, показују да је чак 95 одсто странаца који су посетили Србију задовољно боравком у нашој земљи.

Друга важна ствар, оцењује Љајић, је то што је Влада препознала туризам као приоритетну економску и привредну грану Србије.

Србија је једна од пет земаља у Европи која у континуитету бележи двоцифрени раст и броја долазака и броја ноћења, каже министар.

Истраживање које је радило министарство, показују подаци, кажу да 63 одсто странаца није имало никакве примедбе током боравка у Србији.

"Свесни смо и примедби које су изречене у истраживању, тичу се инфраструктуре и лошег смештаја и зато влада ради на отклањању тих недостатака", рекао је Љајић.

Стране туристе, према резултатима анализе, за боравак у Србији опредељује добар однос цене и квалитета, што каже 33 одсто испитаника.

"Други разлог су безбедност и сигурност. Србија је стабилна и безбедна, нема опасности од било каквих инцидената, терористичких аката, и поносни смо на ту чињеницу данас у савременом свету", истиче Љајић.

Трећи разлог који странци спомињу када оцењују Србију је то што је Србија лако доступна дестинација, а Љајић напомиње да је то захваљујући "Ер Србији" и чињеници да постоји безвизни режим са 100 земаља света.

Ове године, најављује министар, креће се са иницијативом паушалног опорезивања оних који пружају услуге смештаја.

Такође, каже, креће се и са електронским пријавама доласка и одласка туриста.

Каже да земље региона нису конкурентне, и да је потребно да се удружују. Истакао је да је туризам тај који има улогу помирења међу државама Западног Балкана.

Кундур: Богате везе Србије и Грчке

Министарка туризма Грчке Елена Кундур истакла је да две земље негују дуготрајно пријатељство и богате културне, историјске и политичке везе и позвала грађане Србије да посете Грчку.

"Наши народи се међусобно поштују и међу њима постоји дуготрајно пријатељство. У 2017. више од 850.000 Срба је посетило Грчку. Број грађана Србије који посећују Грчку повећао се 15 процената у прошлој години, док је око 100 хиљада Грка посетило Србију у истом периоду", рекла је Кундур.

Кундур је рекла да је протекла година у Грчкој била веома успешна у сектору туризма и да је повећање прихода било 10 одсто.

Такође, истиче, Грчку је прошле године посетило више од 13 милиона туриста који су могли да уживају на 100 острва и више од 130 термалних извора.

Мали: Београд престоница туризма у овом делу Европе

Градоначелник Београда Синиша Мали поручио је да је само прошле године град од туризма зарадио 750 милиона евра, уз више од милион гостију и више од два милиона ноћења, што 2017. годину чини рекордном до сада.

Охрабрује број нових хотела у Београду, истакао је Мали, уз податак да их је данас 95, док их је, каже, 2014. године било 67.

Указујући да су улагања у хотелску индустрију увек дугорочна, што значи да инвеститори верују у бољу перспективу Београда и Србије, Мали је рекао да ће следеће недеље бити отворен хотел "Хилтон", те подсетио да се граде "W" и "Сент риџис" хотели.

Како је додао, увођење директног лета до Пекинга, а претходно и до Њујорка, допринело је томе да Београд постане "хаб" региона.

Навео је да Београд, такође, има потенцијал у наутичком туризму, те да све већи број бродова пристаје у Луку Београд.

Ђурић: Дођите на КиМ - тамо где је срце

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић свечано је отворио штанд Канцеларије Косова и Метохије на Сајму туризма.

Навео је да на Косову и Метохији има шта да се види, чује и доживи и да може да се осети топлина добродошлице људи од Грачанице до Штрпца.

Много је, каже, разлога да будемо са нашим народом на КиМ, не само због туризма и да бисмо нешто ново видели и научили, већ је најважнији разлог - наше срце.

На Сајму туризма представљају се општине Косовска Митровица, Звечан, Зубин поток, Ораховац, Исток, Грачаница, Призрен и Штрпце.

Како је речено, посебан акценат стављен је на четири туристичка концепта - планинске бисере, пре свега Брезовицу, пешачке и бициклистичке туре, здравствени и сеоски туризам.

Учешће је на Сајму је пријавило 1.200 излагача из 55 земаља, чиме београдски сајам потврђује лидерску позицију у овом делу Европе.

Промоција најбољег у Србији

Директор Туристичке регије Западна Србија Мирослав Рађен навео је да су много урадили на активном одмору као туристичком производу.

"Унапређење свега онога што је битно - планинарење, пешачење, бициклизам, видиковце смо уредили уз подршку министарства", каже Рађен.

Љиљана Лешевић, директорка Туристичке организације Новог Пазара напомиње да су четири објекта у том граду под заштитом Унеска.

"Петрова црква, Ђурђеви ступови, манастир Сопоћани и комплекс старог града Раса", наводи Лешевићева.

Горан Каравесовић из Туристичке организације Врњачке Бање говори о великом броју нових хотела, спа центара, базена са лековитом водом, врњачкој променади у новом руху, водопаду у центру града.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже да је хала четири Београдског сајма заиста Србија на једном месту.

"Треба посетити, добити неку лепу идеју, сетити се нечега чега се иначе не би сетили", истиче Лабовићева.

Додатни мотив је и то што агенције на Сајму нуде попусте и до 45 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво