Михајловић: У наредних неколико година бум у грађевинарству

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да грађевинарство значајно утиче на раст БДП-а, а у њему посебно сектор станоградње. Чека нас бум у станоградњи, изградња станова за припаднике сектора безбедности, истакла је министарка.

У наредних пар година Србију очекује бум у грађевинарству јер ће у оквиру пројекта јефтине станоградње за припаднике снага безбедности бити изграђено 20.000 станова, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је, пред конференцију "Трећа српска конференција о развоју некретнина и инфраструктуре", нагласила да грађевинарство значајно утиче на раст БДП-а, а у њему посебно сектор станоградње.

"Ми смо за претходне две године са 4,3 одсто удела у БДП-а, дошли до 6,2 одсто удела грађевинатства у БДП-у. Чека нас бум у станоградњи, изградња станова за припаднике сектора безбедности. Процене су да ћемо у последњем кварталу ове године, нарочито 2019. и 2020. сигурно имати резултат раста од 1,5 до 2,5 процената БДП-а захваљујући станоградњи за припаднике служби безбедности", објаснила је Михајловић.

Рекла је да ове године, у другом и трећем кварталу почиње изградња 1.600 станова.

Према њеним речима бољи подаци у грађевинарству су резултат електронских грађевинских дозвола чије увођење је утицало на инвестиције.

Вредност грађевинских и инфраструктурних радова је за 50 одсто повећана, казала је она.

Уверена је да ће се наставити тај тренд и да су основни разлог електронска грађевинска дозвола, јефтинија процедура, мањи број процедура, и оно што је урађено крајем године, а то је укидање парафискалних намета у области грађевинарства.

Подсетила је да је за употребну дозволу требало платити 0,2 одсто од вредности објекта, што је укинути, и чиме су смањени трошкови, као и трошкови у области издавања грађавеинских и свих других дозвола.

"Данас имамо 23.400 градилишта у Србији, и огроман раст градилишта у Београду", навела је Михајловићева.

Истовремено је изразила сумњу у то колико грађевинска индустрија може да испрати предстојеће пројекте.

Према њеним речима процене су да је могуће повећање од 10 до 15 одсто запослених у наредне две године, а то значи и повећање заарада у овом сектору, где су плате иначе најниже.

"Брине ме колико ће наше компаније бити у стању да се организују, удруже. Нисам сигурна да поједначно могу да заврше све послове и одговоре изазову станоградње. Ми не причамо о пар стотине станова, већ о о 20.000 станова у наредних неколико година", подвукла је она.

Михајловићева је позвала грађевинаре да се удруже, јер је то једини начин да заврше ове послове.

Такође је подсетла да се већ дуго залаже и за грађевинску школу.

"Фале нам људи занатлије у овој области. Сматрала сам одувек, да у зависности шта држава прави, ако се определи да гради онда мора да постоји школа која ће да прими и анимира младе да то завршавају. То је посао наредних десет година. Прича о станоградњи је прича о наредних деценију", закључила је она.

Протокол о реконструкцији пруге Београд-Загреб 5. марта

Министарка Михајловић најавила је да ће 5. марта потписати протокол о реконструкцији пруге Београд-Загреб са министром промета, инфраструктуре и поморства Хрватске и да ће две земље заједнички тражити средства из европских фондова.

Европска инвестициона банка започела је процену оправданости ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, изјавила је директорка представништва те банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Михајловић је, у изјави новинарима, истакла да је направљен огроман корак тиме што је председник Србије Александар Вучић био у Хрватској и причао о конкретним пројектима.

"Јесте се помињала прошлост, она је ту, није заборављена, али раговарамо о пројетима", нагласила је она.

Михајловићева је рекла да ће у Протоколу, који ће потписати са хрватским колегом бити одлука о заједничком аплицифрању за средства код европских фондова.

Према њеним речима, процена је да би Србију реконструкција пруге на њеној територији коштала 215 милиона евра, а да су на хрватској страни већи трошкови.

Указала је да Србија има већ студију изводљивости и план детаљне регулације.

"Очекујем да се 5. марта договоримо не само око апликације за европске фондове, већ и шта држазве могу да уради пре те апликације", додала је она.

Михајловићева је истакла да, ако ЕУ одобри ове године новац за техничку документацију, она може да се уради идуће године, те да не верује да је реално очекивати реконструкцију пруге пре 2020.

Навела је да Србија у последње време гледа да се што више повезује са регионом и најавила да ће у петак у Бугарској бити потписан споразум о железничком транспорту, чиме би се смањиле нефизичке баријере које постоје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара