ЕПС: Почиње капитални ремонт блока ТЕНТ А4

Реализација пројекта капиталног ремонта блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А" почела је уводним састанком представника ЕПС-а са извођачима радова. То је једна од најзначајнијих инвестиција ове године у систему "Електропривреде Србије", саопштило је то предузеће.

Улагањем око 53,5 милиона евра повећаће се снага блока на 332 мегавата, продужити радни век и унапредити енергетска ефикасност и заштита животне средине, истичу у ЕПС-у.

На састанку у највећој ЕПС-овој термоелектрани договорена је динамика радова који би требало да почну у марту.

"Кроз овакве и друге инвестиције, попут започетог пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова за четири блока ТЕНТ А, желимо да ова термоелектрана у којој се производи више од половине српске струје буде дуговечна и једна од најмодернијих термоелектрана, не само у региону, већ и у Европи", рекао је в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Планиране су велике инвестиције и у другим деловима ЕПС-а, да би се сви капацитети унапредили и проширили.

"Циљ нам је да ЕПС значајно ојачамо и унапредимо како бисмо у потпуности обезбедили енергетску независност Србије тако да, за највише пет година, неће бити потребе за увозом ни једног јединог киловат-сата електричне енергије, чак ни у зимском периоду када је потрошња значајно већа, а производња отежана", рекао је Грчић и додао да је од почетка године ЕПС зарадио 13,5 милиона евра од извоза електричне енергије.

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година. 

"План је да ремонт траје нешто мање од пет месеци и да завршетком радова добијемо потпуно обновљен термоблок за стабилно снабдевање у наредним деценијама. Сви припремни послови су завршени и обезбеђене су дозволе за извођење радова", рекао је Глишо Класнић, који руководи пројектом ревитализације блока А4 у ТЕНТ А.

ЕПС саопштава да ће у том пројекту учествовати више од 40 реномираних домаћих и страних фирми из области енергетике, машинске и електро градње од којих су многе и ранијих година са успехом обављале ремонтне радове на осталим ТЕНТ-овим постројењима.

Са завршетком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализација 300 мегаватних блокова на локацији ТЕНТ А. Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво