Србија као земља партнер на сајму туризма у Бугарској

У Софији је одржан Сајам туризма на којем је Србија била земља партнер. Упоредо је одржана и конференција министара туризма Европске Уније, Западног Балкана и Турске, на којој је договорена конкретна сарадња.

Балкан у фокусу, то је слоган под којим је Бугарска преузела председавање Унији 1. јанура ове године. Туризам је широко поље за сарадњу балканских земаља, а управо на тим комшијским пројектима Европска Унија највише инсистира и спремна је да их и финансијски подржи.

"Ми смо веома заинтересовани да са Србијом креирамо заједничку туристичку понуду и да се тако обједињени пробијамо на далеким тржиштима као што су Кина, Јапан, Јужна Кореја. О томе сам већ разговарала са министром Љајићем и помоћницом Пинџо, те ћемо ускоро потписати и меморандум о сарадњи", каже Николина Ангелкова, министарка туризма Републике Бугарске.

Помоћница министра за туризам Рената Пинџо каже да је управо на прагу пријављивања два значајна пројекта прекограничне сарадње.

"Односе се на питање културног наслеђа из доба Римљана, али исто тако и гастрономске руте и путеве вина", каже Рената Пинџо.

У међувремену, ми и Бугари радо посећујемо једни друге. Србија је у тој туристичкој размени чак и успешнија, јер 30 хиљада бугарских туриста више посећује нашу земљу.

До пре неколико година туриста из Бугарске је било углавном на југу и југоистоку Србије. Сада их је све више и у Београду, а салаши су им омиљени.

Бугари су очарани храмом Светог Саве у Београду као и свим другим туристичким атракцијама које престоница нуди. Допада им се храна, музика, Мокра Гора, Шарганска осмица, Златибор, као и бање и етно-села.

"Свакако их интересује наша културно-историјска понуда и врло радо обилазе манастире али воле да истакну то наше гостопримство, генерално читаву ту нашу атмосферу коју осете када дођу у Србију, а сваки туристички производ у Србији је комбинација доброг смештаја, додатне понуде, гастрономије и гостопримства наших људи", каже директорка Туристичке организације Србије арија Лабовић.

Као земља партнер на софијском сајму, штанд Србије је заузимао централно место. Поред 27 представника локалних туристичких организација ту су биле занатлије и културно-уметничка друштва. Имало је шта да се и замези, а све то уз звуке тамбура и труба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво