Расте потражња на тржишту метала, Железара и РТБ повећали извоз

Смедеревска Железара која је у власништву кинеске "ХБИС Групе" прошлог месеца повећала је вредност извоза за 89 одсто у односу на исти месец лане, и скочила је на прво место српских извозника. И борски РТБ је у прошлој години дуплирао извоз. На глобаном тржишту метала расте потражња али и тензије јер Вашингтон прети да ће увести дажбине како би ограничио увоз челика и алуминијума.

Од прошле године светско тржиште метала бележи опорвак а већа тражња поспешује и цене. Тона бакра достигла је цену од 7.200 долара. И док неке анализе указују да ће се и ове године цена кретати на том нивоу, дотле "Голдман сакс" прогнозира њен раст на чак 8.000 долара.

"Аналитичари процењују да ће у средњем року а то се процењује до 2.022. године на тржишту бакра конкретно постојати дефицит, односно да тражња која ће бити релативно добра неће бити у одговарајућој мери праћена понудом", каже Бојан Станић, директор Сектора за аналитику и услуге ПКС-а.

Та ситуција одговра Рударско-топионичарском басену у Бору који је прошле године иностраном тржишту директно продао бакра и других производа у вредности 205 милиона долара, чиме је удвостручио нето извоз у односу на 2016.

"Дупло већем извозу допринела је за 10.000 тона већа производна у односу на 2016.годину, скок цене бакра, али и константна потражња за бакром. Производи РТБ-а продавани су прошле године у Великој Британији, Грчкој, Турској, Немачкој, Пољској, Италији, Румунији, Хрватској и Бугарској", наводи се у саопштењу РТБ-а.

Иначе, светско тржиште већ је узбуркала најава Америке да ће увести таксе за увоз челика и других метала, ради заштите домаћих произвођача. То би могло да изазове и нови трговински спор на релацији не само Америке и Кине која је највећи произвођач челика, већ и Америке и Европске уније.

Потребно је донети одлуку која најбоље штити интересе Сједињених Држава и позабавити се прекомерном производњом челика у Кини и другим земљама, каже амерички председник Трамп.

"Кинеска Влада и раније је упозорила да ће на неразумне трговинске акције Америке у погледу челика одговорити контрамерима у оквиру Светске трговинске организације", каже Генг Шуанг, портпарол Министарства иностраних послова Кине.

Подсетимо, због дампинг цена Европска унија већ је повећала увозне таксе за кинески челик. А због екологије Кина је недавно морала да ограничава производњу. Чињеница је да боље пословање челичана и ваљаоница поспешује свтски привреди раст који је за ову годину прогнозиро и ММФ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво