Љајић и Орешкин о унапређењу економско-трговинске сарадње

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се са министром за економски развој у Влади Руске Федерације Максимом Орешкином, са којим је разговарао о начинима за унапређење укупних економско-трговинских односа две земље. Са Орешкином се састао и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Том приликом, министри Љајић и Орешкин сагласили су се да је у циљу даљег јачања билатералне привредне сарадње неопходно што пре потписати Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

Двојица министара разговарала су и о могућностима што бољег представљања српских туристичких потенцијала у Русији и даљем расту туристичке размене између две земле, саопштено је из тог ресора.

Љајић и Орешкин су се договорили и да у току ове године у Москви буде одржан сусрет најзначајнијих произвођача прехрамбених производа из Србије и најпознатијих руских трговинских ланаца, у циљу остваривања нових пословних контаката и већег присуства српске робе на тржишту Руске Федерације.

Наставак сарадње Србије и Русије

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је у разговору са да је његова посета "потврда наставка и унапређења пријатељске сарадње између Србије и Русије".

Како се наводи у саопштењу, Поповић се захвалио на принципијелном ставу Русије у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

У разговору са руским министром, Поповић је указао да Србија жели да гради економију засновану на знању, у чему иновације и ИТ сектор имају кључну улогу.

Такође, исичући да је дигитализација један од стратешких циљева Владе Србије и да се Србија у великој мери ослања на искуства Русије у развоју иновација и дигиталне економије, Поповић је изразио наду да ће сарадња две земље на том пољу у будућности бити још снажнија.

"Недавно сам био у посети технолошком парку и универзитету Сколково у Москви. То је пример на који начин и ми у Србији желимо да образујемо наше младе инжењере и од њих правимо успешне младе предузетнике", рекао је српски министар.

Поповић и Орешкин посебно су истакли значај сарадње две земље у развоју "паметних градова" и најавили да ће интензивирати сарадњу на овом пољу у будућности.

број коментара 0 пошаљи коментар