Трка за европским просеком, потребно више инвестиција

Стратегија Европске уније за Западни Балкан отворила је могућност чланства за Србију и Црну Гору до 2025. Али, када би домаћа економија могла да ухвати корак са просеком Уније? Србији и региону је, прооцењују, потребно више инвестиција и бржи раст да би се у догледно време смањио заостатак за ЕУ.

Да ли политичка подршка чланству значи и већу финансијску помоћ? Комесар Хан каже да ће у прво време износи бити исти, али са другачијим приоритетима.

"Неће бити повећања финансијске помоћи у апсолутним износима, али уз пренамену и измењене приоритете, биће заправо више новца за економски развој. Рецимо, омогући ћемо зајмове и гаранције и за приватни сектор", напомиње комесар за проширење Јоханес Хан.

Србији и региону је потребна много значајнија економска помоћ ЕУ да би у догледно време ухватили корак са европским просеком, упозоравају анализе.

Светска банка је израчунала да је садашњом стопом раста за то потребно 60 година.

Ако би економски раст био шест процената годишње, регион би се до 2030. приближио и дошао до просека, указује Душан Рајић са немачког Института за спољну политику и безбедност.

"Сопственим снагама регион то не може да постигне, не може да се извуче из садашње ситуације тако што ће сам себе вући за косу", додаје Рајић.

Приступ бесповратним фондовима као замајац?

Зато анализа немачког института за спољну политику и безбедност предлаже да се Србији и другима већ сада омогући приступ бесповратним структурним фондовима Европске уније доступним само земљама чланицама, из којих ће, рецимо Хрватска, добити 12 милијарди евра у следеће три године.

Рајић наводи да је могуће да се предриступни ИПА фондови прошире кроз улагања у инфраструктуру – пре свега саобраћај, транспорт, енергију, образовање и здравство, науку и развој.

"То је оно где цео регион цивилизацијски заостаје за остатком континента", указује Душан Рајић.

Стратегија ЕУ предивиђа да Србија у годинама пред улазак ЕУ може да очекује значајан пораст предриступне бесповратне помоћи, која је сада око 200 милиона евра годишње, како би се припремила за ефикасно коришћење вишеструко већих износа које ће имати на располагању као земља чланица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво