Неуспешан први покушај продаје МСК

Тендер за прикупљање понуда за надметање за продају МСК из Кикинде истекао је у 15 сати и, како РТС сазнаје, био је неуспешан. Тендерску документацију за "Метанолско-сирћетни комплекс" у року је откупио и преузео кипарски холдинг "Кроношпан хемикал ЛТД", али понуду нису доставили.

Пре јавног позива за продају била су два заинтересована инвеститора, а кипарски холдинг био је један од њих.

Стручњаци потенцијалне партнере МСК-а сврставају у две категорије. У првој су они који би наставили постојећи производни програм под условом да гас, који је основна сировина, обезбеде по нижој цени, јер је он главна кочница рентабилне производње.

"Друга категорија партнера су они који нуде улагања у производне капацитете где би се производили деривати метанола и сирћетне киселине више фазе дораде, који су неупоредиво профитабилнији и могу да истрпе и ове постојеће цене гаса", објашњава Зоран Поповић из Института за хемију, технологију и металургију.

"Метанолско-сирћетни комплекс" ради од 1987. године, а данас запошљава око 530 радника.

МСК на светско тржиште извози 95 посто метанола који производи, а од произведене сирћетне киселине 98 процената иде углавном на тржиште ЕУ, наводи Драган Стевановић из Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС-а.

"Поседују преко 250 вагона у свом власништву, терминале у Луци Бар, имају велики потецијал за производњу", истиче Стевановић.

Иако је први тендер неуспешан, анализе показују да управо тај велики потенцијал фабрике може привући инвеститоре.

Зоран Поповић каже да то нису нека теоретска разматрања већ је то произашло из досадашњих контаката које су представници МСК имали са потенцијалним заинтересованим партнерима.

"То је реалност. Шта ће се искристалисати као стварност, то ћемо тек видети у наредном периоду", каже Поповић.

Почетна цена у овом првом јавном позиву за надметање за продају 100 одсто капитала МСК била је 38,5 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво