Поповић: Ужице и Севојно добијају иновационе центре

Министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић најавио је да ће Ужице ове године добити Иновациони центар са одељењем у Севојну, где ће радити млади иноватори који треба да помогну даљем технолошком развоју ужичке привреде.

Поповић је нагласио да је Влада Републике Србије у овој години издвојила пет пута више средстава у односу на претходну за иновације и технолошки развој, а да ће део тог новца бити опредељен за центар у Ужицу и Севојну.

"Ти центри ће бити финансирани од стране министарства и локалне самоуправе, а пружиће иновативни амбијент за рад младим људима. Биће им пружена и прилика да своја знања ставе у функцију технолошког развоја ужичке привреде", рекао је Поповић.

Истакао је да је у сектору иновација и технолошког развоја корисницима на располагању висе нових програма.

"Програми за старт уп компаније чије иновације имају добар пласман на тржишту, предвиђају бесповратна средства по кориснику од 80.000 евра. Мала и средња предузећа која сарађују са научно-истраживачким организацијама и факултетима могу конкурисати за средства до 300.000 евра", казао је Поповић.

Најавио је и нове програме у овој години које Влада спроводи заједно са ЕУ и Светском банком, а односе се на иновативно женско предузетништво.

"Желимо да мотивишемо што више жена да покрену свој бизнис. Грантови су од 2.000 до 5.000 евра и намењени су свим женама са предузетничким духом, биле оне из градских или сеоских средина", рекао је Поповић и најавио да ће у овој години бити реализовано још нових програма.

Према његовим речима, један од програма намењен је женској деци узраста од 12 до 18 година и њиховој обуци у основама програмирања, како би се лакше касније интегрисале у даље процесе и имале предузетнички потенцијал, користећи најсавременије ИТ технологије.

Влада ће, по речима министра Поповића,у овој години организовати и бесплатне курсеве преквалификације за будуће програмере у већим градовима Србије, за које је већ пријављено око 900 људи.

Поповић је, током посете Севојну и Ужицу, обишао компанију Импол Севал, а разговарао је и са руководством Градске општине Севојно и града Ужица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво