ЕК повећала прогнозе раста економије еврозоне

Европска комисија је повећала пројекције привредног раста еврозоне за ову и наредну годину, због уверења да ће се солидан економски раст у Европи очувати до 2019. године.

Бруто домаћи производ 19-члане еврозоне ће порасти за 2,3 одсто у текућој години, што је више у односу на пројекцију раста од 2,1 одсто из новембра, наводи се у зимским економским пројекцијама Комисије.

И наредне године ће се наставити солидан раст економије еврозоне, и то по стопи од два одсто уместо раније пројектованих 1,9 процената.

"Еврозона бележи стопе раста које нису виђене још од периода пре избијања финансијске кризе. Незапосленост и буџетски дефицити настављају да падају, а инвестиције најзад бележе значајан раст", изјавио је европски комесар за економска питања Пјер Московиси поводом објављивања најновијег извештаја.

Званични Брисел је пак упозорио да тржишна волатилност представља претњу по успон економије еврозоне.

Када је реч о 27-чланој Европској унији, из које је изузета Британија због покретања процеса иступања из Уније, њен БДП ће порасти за 2,5 одсто ове године и за 2,1 одсто у 2019. години, према проценама Комисије.

Британија ће, међутим, остварити раст који је знатно испод те стопе, односно раст од 1,4 одсто у 2018. и од 1,1 одсто у 2019. години.

број коментара 0 пошаљи коментар