ЕК повећала прогнозе раста економије еврозоне

Европска комисија је повећала пројекције привредног раста еврозоне за ову и наредну годину, због уверења да ће се солидан економски раст у Европи очувати до 2019. године.

Бруто домаћи производ 19-члане еврозоне ће порасти за 2,3 одсто у текућој години, што је више у односу на пројекцију раста од 2,1 одсто из новембра, наводи се у зимским економским пројекцијама Комисије.

И наредне године ће се наставити солидан раст економије еврозоне, и то по стопи од два одсто уместо раније пројектованих 1,9 процената.

"Еврозона бележи стопе раста које нису виђене још од периода пре избијања финансијске кризе. Незапосленост и буџетски дефицити настављају да падају, а инвестиције најзад бележе значајан раст", изјавио је европски комесар за економска питања Пјер Московиси поводом објављивања најновијег извештаја.

Званични Брисел је пак упозорио да тржишна волатилност представља претњу по успон економије еврозоне.

Када је реч о 27-чланој Европској унији, из које је изузета Британија због покретања процеса иступања из Уније, њен БДП ће порасти за 2,5 одсто ове године и за 2,1 одсто у 2019. години, према проценама Комисије.

Британија ће, међутим, остварити раст који је знатно испод те стопе, односно раст од 1,4 одсто у 2018. и од 1,1 одсто у 2019. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво