Брнабићева и чланови Самита 100 за јачање регионалне сарадње

Бизнис увек треба да предводи сарадњу, а политика треба да прати бизнис, поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић у разговору с члановима Управног одбора Самита 100 бизнис лидера југоисточне Европе.

Како је саопштено из Српске асоцијације менаџера (САМ), премијерка Ана Брнабић, која је синоћ примила чланове УО Самита 100, истакла је да Влада подржава иницијативу Самита и одржавање 7. годишњег скупа у Србији у јуну ове године.

Представници Самита 100 обавестили су премијерку да је Србија преузела председавање овом иницијативом и да ће седми Самит 100 бити одржан у Србији, 28. и 29. јуна.

Нова председница Самита 100 је Станка Пејановић, председница САМ-а и директорка компаније Горење Србија.

Премијерка Србије и чланови УО САМИТ100, разговарали су и о значају даљег пословног повезивања, као и о пројектима који су покренути у циљу јачања економске сарадње у региону. 

Досадашњи председник УО Самита 100 Живко Мукаетов представио је платформу и укратко изложио идеје и пројекте које су бизнис лидери идентификовали у циљу јачања конкурентности региона.

Међу тим пројектима су: фрее царго Балканика који за циљ има креирање "шенген" зоне за транспорт робе у региону, односно елиминисање колона камиона које су свакодневни призор на граничним прелазима.

Ту је и пројекат Едисон који за циљ има увођење зелене мобилности у региону кроз електрификацију аутопутева и омогућавање брзог и ефикасног преласка на е-аутомобиле, аутобусе, транспорт и очување околине, као и пројекат брендирања региона за потребе извоза квалитетне хране, али и привлачења туриста у регион, итд.

Такође, представљена је платформа сарадње са Коморским инвестиционим форумом шест земаља Западног Балкана, која је потписана на шестом Самиту 100 у Скопљу.

Платформу је представио Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и председник УО Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

Самит 100 је јединствена регионална бизнис платформа у оквиру које пословни лидери својим идејама и конструктивним предлозима, а у дијалогу са политичким лидерима региона, настоје да побољшају конкурентност националних и регионалне економије и тиме утичу на унапређење живота за све грађане на овим просторима и креирање бољег пословног амбијента.

Самит бизнис лидера југоисточне Европе представља јединствену пословну иницијативу која окупља најистакнутије пословне лидере Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Косова и Албаније.

Иницијатори и организатори су Српска асоцијација менаџера (САМ), Удружење менаџера Словеније (ЗМ) и Хрватска удруга послодаваца (ХУП), да би се касније придружили остали бизнис партнери из региона.

Први годишњи скуп одржан је у октобру 2011. године у Аранђеловцу, а претходни, шести скуп одржан је у Скопљу у октобру 2017. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво